Ciprul a fost împărțit după invazia din 1974 a armatei turce în partea de nord, ca reacție la o încercare de lovitură de stat menită să readucă insula în Grecia. „Republica Turcă a Ciprului de Nord” (TRNC) este recunoscută doar de Ankara.

De-a lungul deceniilor, mai multe runde de discuții de reunificare patronate de ONU au eşuat.

„Nu am găsit încă suficiente puncte comune pentru a permite reluarea negocierilor formale”

„Adevărul este că, la capătul eforturilor noastre, nu am găsit încă suficiente puncte comune pentru a permite reluarea negocierilor formale în legătură cu soluționarea problemei Ciprului”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în cadrul unei scurte conferințe de presă, după trei zile de întâlniri în Elveția.

„Nu renunț”, a adăugat totuși secretarul general al ONU, care a condus el însuși discuțiile informale începute marți la Geneva și pe care speră să le reia în termen de două sau trei luni.

„Aşa cum în geometrie este imposibil să se rezolve cuadratura cercului, în politică este ceva foarte frecvent”, a asigurat el.

Cu toate acestea, ecuația pare foarte dificil de rezolvat, deoarece pozițiile părților sunt extrem de îndepărtate, scrie courrierinternational.com.

Dacă ciprioții greci continuă să sprijine soluția reunificării insulei sub forma unui stat federal, președintele Republicii Turce a Ciprului de Nord (TRNC) a propus, miercuri, Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să recunoască două state independente și egale pe insula mediteraneană împărțită între comunitățile turcă și greacă.

Ciprioții turci nu vor „renunța” la poziția lor, a declarat, la Geneva, Ersin Tatar, președintele TRNC, asigurând la finalul ședinței că este inutil să se desfășoare negocierile fără recunoașterea „statutului egal și suveran” al Nordului insulei.

La rândul său, președintele cipriot Nikos Anastasiades, care a vorbit în faţa presei, a salutat faptul că „obiectivele stabilite de Turcia nu au fost atinse” în timpul ședinței. Și a asigurat că nici ONU, nici UE, din care face parte Cipru, nu ar putea accepta soluția celor două state.

„Desigur, vor avea loc consultări înainte de următoarea întâlnire. Intenția noastră este să încercăm să creăm cât mai mult condițiile care să permită ca următoarea întâlnire să fie un succes”, a subliniat șeful ONU.

Turcia, Grecia și Regatul Unit au participat la discuţiile de la Geneva, în calitate de „garanţi” ai securităţii insulei

La patru ani după ce eşecul discuțiilor la Crans-Montana, o renumită stațiune de schi elvețiană, existau puține speranțe că un acord între greco-ciprioți și turco-ciprioți va fi găsit săptămâna aceasta la Geneva, chiar dacă ONU invitatase părțile „să dea dovadă de creativitate”.

Cei trei „garanți” ai securității insulei de la independența sa în 1960 – și anume Turcia, Grecia și Regatul Unit, fostă putere colonială – au participat, de asemenea, la discuțiile de la Geneva, reprezentate de miniștrii lor de Externe: Mevlut Cavusoglu, Nikos Dendias și Dominic Raab.

Într-un tweet, ministrul britanic de Externe a recunoscut laconic că „nu s-a găsit încă un punct comun pentru a începe negocieri formale”, dar a asigurat că Londra va continua să sprijine eforturile pentru a căuta o „soluționare echitabilă și durabilă” a chestiunii cipriote.

Prezentă în Cipru din 1964 din cauza violențelor intercomunitare, ONU a moștenit supravegherea unei zone tampon zece ani mai târziu, după partiție.

Potrivit autorităților greco-cipriote, conflictul a făcut aproximativ 3.000 de morți, 1.400 de dispăruți și zeci de mii de persoane strămutate.

Sub egida sa, ultimele negocieri din Elveția, din iulie 2017, au avut loc pe principiul reunificării sub forma unui stat federal. Însă ele s-au poticnit la chestiunea retragerii a zeci de mii de soldați turci din nordul insulei și la menținerea dreptului Turciei de a interveni.

După eșecul din 2017, s-au adăugat câțiva factori la subiectele tradiționale de discuție: garanțiile de securitate, egalitatea politică, ajustările teritoriale și drepturile de proprietate ale celor strămutați.

Sursa foto: Dreamstime