Negocierilor dintre bulgari şi ruşi pe tema construcţiei gazoductului South Stream se aproprie de final.

După recenta întâlnire între premierul bulgar şi omologul său rus Vladimir Putin, ocazie cu care au fost disscutate liniile generale ale înţelegerii legate de construcţia gazoductului South Stream, s-a trecut la nivelul următor. Având undă verde de la administraţie, companiile de stat bulgară şi rusă au început tratativele.

Potrivit ministrului bulgar al economiei, Petar Dimitrov, discuţiile între companii au început deja pe cadrul trasat în dialogul dintre oficialităţi. „Sper ca acest cadru să fie baza viitorului acord”, a declarat el azi, precizând că speră într-un compromis al ambelor părţi.

Contre legate de compania mixtă care va administra conductele

Până acum, Rusia solicita acces direct la reţeaua bulgară a conductelor de gaz, precum şi locul în board-ul companiei care administrează conductele. Partea bulgară nu dorea să cedeze ruşilor controlul asupra reţelei şi a propus ca Rusia să construiască o nouă conductă, pentru care să folosească forţă de muncă din Bulgaria.

Ministrul Dimitrov a adăugat că speră ca în această săptămână să se semneze un acord-cadru în această direcţie şi să se stabilească mai clar care vor fi îndatoririle companiei mixte care se va crea.

În timpul perioadei de dinainte de negocieri, Rusia a încercat să forţeze mâna Bulgariei, anunţând că va apela la România dacă nu se va ajunge la un acord.