Va fi cea mai mare licitaţie organizată de statul român în această toamnă, din care s-ar putea încasa peste 700 milioane de euro la buget!

Peste 700 milioane de euro ar putea ajunge la bugetul de stat în urma licitaţiei pentru licenţele 5G

Este vorba despre vânzarea de licenţe radio pe 25 de ani pentru construcţia de reţele de comunicaţii 5G. Autorităţile aşteaptă încasări de cel puţin 693 de milioane de euro pentru bugetul de stat. Licitaţia va intra în linie dreaptă miercuri, 14 septembrie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) urmează să poarte discuţiile finale pe documentaţie în principal cu Orange, Vodafone, RCS&RDS Digi şi Telekom Mobile, companiile aşteptate să fie principalii competitori, notează agenţia Mediafax, citând ZF.

Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM: „Miercuri, 14 septembrie, toate documentele privind procedura de selecţie vor primi aprobare finală în Consiliul Consultativ al ANCOM.“

După rundele precedente de discuţii, operatorii au obţinut mai multe schimbări de la ANCOM în documentaţia licitaţiei, cea mai importantă fiind reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului radio. Acest lucru va însemna costuri mai mici cu câteva milioane de euro pentru fiecare companie.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care a aruncat în aer negocierile

Probleme noi au apărut însă pe 1 septembrie, atunci când Guvernul a publicat proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care companiile telecom şi-au pierdut, pe neaşteptate, accesul la facilitatea de a plăti tarife plafonate pentru consumul de energie.

Costurile cu energia au ajuns deja la circa 12-15% din bugetele de cheltuieli, iar eliminarea facilităţilor la plată va însemnă o creştere semnificativă. Operatorii telecom pregăteau oricum investiţii totale de aproximativ 2 miliarde de euro în contextul licitaţiei 5G, pentru plata licenţelor, a taxelor de spectru şi investiţii în dezvoltarea reţelelor.

„Prin această OUG, Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiţii şi de cost realizate de operatorii de comunicaţii electronice pentru infrastruc­tura specifică“, a reclamat o asociaţie fondată de Orange, Vodafone şi Telekom.

Operatorii telecom ar putea cere acum noi reduceri de preţ pentru licenţele 5G

Surse din piaţa de telecom evaluează impactul OUG privind energia la mai mult de 300 milioane de euro pentru industria de telecom, iar unele voci din piaţă chiar pun sub semnul întrebării atractivitatea licitaţiei pentru operatorii de telecom.

Operatorii sunt aşteptaţi să preseze în cadrul discuţiilor de miercuri cu ANCOM pentru noi reduceri ale preţurilor cerute de stat pentru licenţele 5G, mai ales în contextul în care tehnologia 5G presupune o creştere a numărului de antene instalate, dar şi a infrastructurii fixe şi a centrelor de date, toate consumatoare semnificative de energie.

România este codaşă în ce priveşte adopţia 5G în condiţiile în care licitaţia de spectru radio, anunţată iniţial în 2019, a fost amânată de stat în mai multe rânduri. Statul român nu a mai organizat o licitaţie de o asemenea amploare pentru vânzarea de spectru radio din toamna lui 2012. La acel moment, încasările totale au fost de 682 milioane de euro.