Deși nu se număra printre cele mai grave obstacole despre care discutau, în cele din urmă, virusul Covid-19 a ajuns să se strecoare în negocierile Brexit. Reprezentantul Uniunii Europene, Michel Barnier, și cel al Regatului Unit, David Frost, au anunțat, joi, că suspendă „temporar” runda de negocieri pe care au purtat-o săptămâna aceasta la Bruxelles, deoarece un membru al echipei europene s-a dovedit a fi infectat, conform abc.es
Negocierile vor fi suspendate pentru o perioadă scurtă de timp
Barnier a raportat online că, din cauza acestei contagieri, „am decis să suspendăm negocierile la nivelul nostru pentru o perioadă scurtă de timp”, deși lucrările vor continua între tehnicienii celor două părți „în deplină conformitate cu liniile directoare”. Barnier a trecut deja prin boală în martie, așa că ar trebui să fie imunizat.
În ultimele zile, s-a speculat mult despre apropierea unui acord de reglementare a relațiilor viitoare dintre Regatul Unit și UE, până la punctul în care premierul irlandez Micheál Martin a anticipat chiar că acesta ar putea fi anunțat luni, 23 noiembrie, după ce capitalele au analizat propunerea pe care Barnier le-o va prezenta în cele din urmă. Totuşi, există și țări care cred că Barnier s-ar fi lăsat dus de sentimente și ar fi cedat prea mult pentru a-l obţine, așa că au făcut cunoscut faptul că, dacă rezultatul nu va îndeplini așteptările, ele preferă o ruptură fără acord. Unii oficiali și diplomați europeni spun că mai multe țări, inclusiv Franța, Olanda și Spania, se tem că Michel Barnier ar putea fi prea dornic să încheie un acord cu partea britanică, până la punctul în care președinții ar trebui să-și oprească planurile și să blocheze un pact pe care îl consideră ar fi mai rău pentru UE în ansamblu decât un scenariu fără acord.
Teza, care a fost, de asemenea, răspândită în mod repetat de la Londra, este că Barnier este obligat să se retragă la sfârșitul lunii ianuarie, deoarece va fi împlinit 70 de ani și regulile Comisiei îi interzic exercitarea oricărui tip de responsabilitate în calitate de director general, care este rangul pe care îl deține în prezent.
În ciuda acestei neașteptate probleme de contagiere, Barnier intenționează să îi informeze pe ambasadorii UE despre progresele negocierilor din această săptămână.
Atât Bruxelles-ul, cât și Londra au susținut de multă vreme că tratatul de reglementare a viitoarelor lor relații ar fi trebuit să fi fost încheiat cel târziu la jumătatea lunii octombrie, pentru a acorda timp procesului de ratificare înainte de sfârșitul anului, moment în care expiră statutul actual al Regatului Unit. Dar, din moment ce s-au menținut până acum diferențe incompatibile cu privire la aspecte esențiale precum pescuitul și regulile care guvernează concurența loială pentru a intra pe piața europeană, termenul a trecut deja și, deși negocierile continuă, este evident că, chiar și în cel mai bun caz, ar fi necesar un mecanism intermediar pentru a preveni o deconectare „seacă” la ora 12, pe 31 decembrie.
Barnier, un protagonist veteran al politicii europene, care a fost de mai multe ori ministru francez și comisar european, este o parte atât de esențială a managementului Brexit, încât este dificil să ne imaginăm că discuțiile cu Regatul Unit vor continua fără el sau că se va resemna să îşi părăsească poziția fără a-şi fi atins obiectivul. Deocamdată, versiunea oficială este că nu există un plan pentru înlocuirea lui sau care să permită o excepție de la normele gestionării personalului Comisiei. Barnier, de asemenea, nu a precizat public ce planuri are pentru pensionare și dacă ar accepta propunerea de a mai rămâne o vreme.