Parlamentarii au suspendat discuţiile pe tema bugetul de stat marţi seara, după ora 21:00, urmând ca dezbaterea să se reia miercuri dimineaţa. În cursul zilei de ieri, parlamentarii reuniţi în plen s-au pronunţat doar pe 15 din cele 29 de articole ale legii bugetului de stat. Legea asigurărilor sociale n-a fost luată în discuţie.

Votul pe articole s-a blocat la un amendament propus în comisii şi susţinut de PNL privind introducerea unui articol care să reglementeze modul în care vor fi alocaţi banii pentru investiţii la nivelul autorităţilor locale.

Regula FIFO la proiecte

Articolul în cauză prevede că alocarea resurselor pentru investiţii către unităţile administrativ-teritoriale „se face în următoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinanţării proiectelor din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor de investiţii începute şi pentru investiţii noi”. Un alt paragraf propus prevede că proiectele vor fi introduse la finanţare în ordinea în care au fost aprobate.

Premierul Emil Boc s-a opus introducerii amendamentului argumentând că soluţia finanţării proiectelor deja demarate nu este întotdeauna cea care deserveşte cel mai bine interesul public. Boc a dat exemplul proiectelor de construire a două şcoli, aflate la un kilometru una de cealaltă care n-ar avea suficienţi elevi. Boc a argumentat că, în astfel de cazuri, principiul finanţării prioritare a proiectelor deja demarate nu dă rezultatele scontate.

Boc a spus că este nevoie de prioritizare a finanţării investiţiilor în curs, însă a spus că nu ar merge pe varianta unui audit internaţional- propusă de liberalul Eugen Nicolăescu.

Introducerea articolului a stârnit dispute aprinse, cu mai mult de zece luări de cuvânt, cei mai activi fiind Relu Fenechiu, Aura Vasile şi Viorel Ştefan. Premierul Emil Boc a intervenit de două ori, respingând introducerea amendamentului.