„Din nefericire, nu a fost posibil să se ajungă la un acord astăzi”, a declarat Josep Borrell, luni seară, după o reuniune a miniștrilor de Externe din UE la Bruxelles.
Acesta a explicat că dezacordurile au fost strict legate de embargoul petrolier asupra Rusiei.
Josep Borrell a explicat că discuția de astăzi a clarificat unele aspecte legate de dificultățile Ungaria în ceea ce privește aprovizionarea cu petrol.
„Nici măcar nu era pe ordinea de zi să încercăm să ajungem la un acord astăzi, pentru că știam că nu este posibil. Dar am avut o discuție foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticente – nu doar în ceea ce privește interdicția petrolului, ci și alte elemente ale pachetului de sancțiuni”, a adăugat diplomatul european, potrivit Reuters.
Amintim faptul că, recent, diplomații europeni au reacționat aspru după ce Ungaria a blocat planurile privind impunerea unui embargo pe petrolul rusesc.
În acest context, ministrul lituanian de Externe a spus că „întreaga Uniune” este „ținută ostatică” de un singur stat membru.
Planurile de interzicere a petrolului rusesc au fost blocate de Ungaria
Europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi a declarat că Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc.
„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră. Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni”, a spus Hidveghi.
Potrivit spuselor sale, decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile „ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.
Mai mult, Hidveghi a apreciat că este nevoie de timp mai mult pentru a negocia detaliile unei asemenea decizii.
„Este nevoie de mai mult timp, e nevoie de mai multă consideraţie”, a spus Hidveghi.
În acest context, premierul din Lituania a spus la o întâlnire cu omologii săi că toată Uniunea Europeană este „ținută ostatică de un singur stat membru”, în contextul în care este necesară o decizie unanimă.
„Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru… Trebuie să ne punem de acord, nu putem fi ținuți ostatici!”, a declarat Gabrielius Landsbergis, potrivit sursei citate anterior.
La rândul său, Katalin Novak, recent învestită în funcţia de preşedinte al Ungariei, a susținut că țara sa „e pregătită să facă sacrificii pentru pace” și nu-i împiedică nici pe aliați să facă aceste sacrificii.
Totuși, Budapesta nu va fi de acord cu decizii care cer ungurilor „sacrificii mai mari decât durerea pe care ar provoca-o Rusiei”, susține Novak.