La un cost de 5,5 miliarde de dolari, Disney Shanghai Resort este cea mai mare investiţie străină făcută vreodată de Disney şi un punct de cotitură în cariera directorului general al companiei, Bob Iger. În locul unor ferme şi uzine aflate la periferia capitalei economice a Chinei, a fost construit cel mai mare castel Disney din lume, precum şi parcuri tematice de genul "Piraţii din Caraibe" sau "Star Wars". 

Cu toate acestea, până acum, parcurile internaţionale ale Disney au înregistrat mai mulţi ani de pierderi. De exemplu, Euro Disney, care deţine cele două parcuri de la Disneyland Paris, nu a mai înregistrat profit din 2001, iar Hong Kong Disneyland a fost neprofitabil în opt din ultimii 11 ani. 

Conform Agerpres, Disney Shanghai Resort reprezintă o şansă pentru grupul american de a evita greşelile din trecut şi a face un profit pe măsura investiţiilor sale. Bob Iger crede că mărimea noului parc, precum şi accentul pus pe cultura locală, vor face diferenţa faţă de precedentele eforturi internaţionale. 

"Noul parc combină tot ceea ce am învăţat în ultimii ani de la toate celelalte parcuri pe care le operăm", a declarat directorul general de la Disney. 

Conform calculelor grupului american, aproximativ 330 milioane de persoane locuiesc la o distanţă de trei ore de Shanghai şi multe dintre ele sunt dispuse să plătească 499 yuani (67 de euro) pentru un bilet de intrare sau 370 de yuani (50 de euro) în extrasezon. 

Însă, într-o ţară în care salariul mediu este de doar 246 de euro pe lună, nota de plată ar putea fi prea mare pentru o familie. 
"Unele persoane cu venituri medii ar putea să considere Disney prea scump", a apreciat He Jianmin, profesor la Universitatea de Economie şi Finanţe din Shanghai. 

În plus, Disney nu este singurul gigant din industria divertismentului care vrea să îi atragă pe consumatorii chinezi. Parcurile de atracţii cresc mai rapid în China decât în oricare altă parte, peste 300 de proiecte fiind finanţate în ultimii ani. Potrivit National Business Daily, numai în anul 2015 au fost deschise 21 de astfel de parcuri, iar alte 20 sunt în curs de construcţie. 

Printre giganţii americani care demarat construcţia de parcuri de divertisment în China se numără Universal Pictures (la Beijing) şi DreamWorks (la  Shanghai). 

Investitorii chinezi nu stau nici ei pe loc, iar miliardarul Wang Jianlin, unul din cei mai bogaţi oameni din Asia, a inaugurat în luna mai primul parc de distracţii al conglomeratului său Wanda.