Ion Cristoiu: În Anglia începe să dispară hârtia, nu mai există cash

Publicistul Ion Cristoiu a afirmat în ediția lui Marius Tucă de pe Gândul.ro că unul dintre aspectele pregnante pe care l-a sesizat fiind acela că, spre deosebire de alte țări, în Marea Britanie există „o funcționare mult mai bună a politeții”. Printre altele, invitatul lui Marius Tucă a precizat că „există o lipsă de preocupare pentru feminitate” și o „lejeritate” în modul de prezentare al oamenilor, din punct de vedere vestimentar.

În Marea Britanie există o mai bună formă a politeții și o lipsă de preocupare pentru feminitate

„Mi s-a părut, față de Germania, față de Italia, o funcționare mult mai bună a politeții, în primul rând. Până acum, cel puțin, n-am întâlnit o dereglare, în sensul că să întreb pe cineva la un magazin și ăla să-mi întoarcă spatele sau să aibă altă treabă. Aici parcă toți sunt amabili. Vrei să te urci, vrei să treci, intri undeva, ăla îți face loc, nu dă el buzna sau nu se supără dacă tu ai fost mitocan – să spunem, ai intrat înaintea unei femei.

În materie de femei, există o lipsă de preocupare pentru feminitate, adică o lejeritate, o lipsă de preocupare pentru a arăta, ca femeie, uriașă. Pe bărbați parcă îi mai văd așa, dar pe femei nu le-am văzut – cu excepția fotografiilor de la Chester, dar acolo era o cursă de cai”, a afirmat Ion Cristoiu.

Digitalizarea devine tot mai esențială în Marea Britanie

Scriitorula a declarat că digitalizarea serviciilor în ceea ce privește modalitatea este un aspect foarte important în Marea Britanie.

„În Anglia, începe să dispară hârtia, nu mai există cash. De exemplu, se cultivă foarte mult donațiile, catedralele sunt cerșetoare. Nu mai există donații în bani, e cu cardul – de la toaletă, până la restaurante, cafenele, în care e numai cu cardul. E foarte important acest lucru, ca tendință. De exemplu, la Muzeul Național al Fotbalului, m-am dus și am luat bilete de la casă, m-am dus acolo.

Biletul a constat într-un email pe care mi l-a trimis, adică te așteptai că dacă te duci și plătești, să-ți dea tichetul. Nu mai există, deci dispare cash-ul, e foarte important, din punctul acesta de vedere”, a precizat Ion Cristoiu.

Există o grijă aparte pentru animalele de companie

Cristoiu a constat că, în Marea Britanie, există o grijă aparte pentru animalele de companie, care sunt asigurate inclusiv după moartea stăpânului.

„Am văzut multe afișe cu ‘plimb câini, am grijă de câini’. Aici, toți câinii și pisicile, sunt asigurate. Aici există – ca și asigurările de sănătate – foarte multe asigurări publice și dacă te duci la privat, te costă de te îndoaie – și asigurări după moarte, adică după ce ai murit, să nu cumva să rămână singur câinele”, a precizat Ion Cristoiu.