Vestea serii despre pensii! CCR ar urma să declare neconstituţională legea pensiilor speciale
Vestea serii despre pensii! Deputatul USR Cristian Seidler a declarat vineri, pe 8 septembrie, că legea privind desființarea pensiilor speciale a fost intenționat făcută în așa fel încât CCR să o declare neconstituțională.
Potrivit acestuia, scopul a fost ca beneficiarii să rămână cu pensiile neatinse.
“Legea a fost făcută în așa fel încât să se găsească cel puțin o chichiță constituțională ca să poată fi declarată neconstituțională din nou. A fost făcută intenționat așa, deci nu e o greșeală. Ca să poată veni după aceea PSD să spună, vai, dar noi am fi vrut dar CCR a spus că.
Dar dacă ai cel puțin un jurist la partid îți poate spune dinainte că asta a fost făcătură de la început.
Judecătorii de la CCR, ăia care la rândul lor au pensii speciale au fost numiți tot de același PSD de mânuță cu PNL. E o făcătură politică cap coadă. Din păcate, oamenii aceia vor câștiga în instanță”, a declarat acesta pentru B1 TV.
Crește vârsta de pensionare a magistraților
Vă amintim că tot vineri, pe 8 septembrie, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că va crește vârsta de pensionare a magistraților. Aceasta a detaliat motivele pentru care s-a decis luarea acestei măsuri. Ea a precizat și cum se va face trecerea de la o vârstă de pensionare la alta.
„Este important că, prin reforma aceasta, magistrații rămân în sistem. Când au cea mai mare experiență, forță de muncă și capacitatea de a face actul de justiție unul eficient. Au fost greșeli necorectate în timp de decidenți. Care au permis să fie pensiile mai mari ca salariul.
Lucru care era o invitație practic pentru ieșirea la pensie. Profesia de magistrat e una de vocație. Ei contribuie activ la sănătatea democrației. Să nu uităm însă că magistrații au interdicții. Restricții pe care alte categorii profesionale din sistemul public nu le au”, a declarat Alina Gorghiu.
La ora actuală, Guvernul este în ultima etapă a discuțiilor cu Comisia Europeană despre amendamentele agreate privind reforma pensiilor speciale.
Despre pensiile magistraților, Alina Gorghiu a mai spus că va fi o creștere graduală a vârstei de pensionare.
Problemele din legea pensiilor speciale
Curtea Constituțională a inventariat problemele din proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, reîntoarsă în Parlament. Aceasta trebuie revizuită, pentru a fi în concordanță cu cerințele magistraților și pentru a putea bifa un jalon nou din PNRR. Magistrații CCR au cerut și gândirea unei eșalonări a creșterii vârstei de pensionare corecte.
Magistrații arată că inclusiv punctul de plecare al legiuitorilor este unul ce nu ține cont de realitate. Se ține cont de faptul că pensionarea poate începe, teoretic, de la 47 de ani, iar cei care au redactat proiectul de lege fac referire la o modificare de la 50 la 60 de ani. Prin modul defectuos de redactare, se realizează o creștere bruscă și intempestivă a vârstei de pensionare cu 10 ani pentru persoanele născute începând cu anul 1976, spuneau în luna august judecătorii CCR.