Așadar, fostul președinte al CCR a spus că discuția este inutilă, iar ceea ce contează cu adevărat este ca militarii să-și primească pensia.
„Ceea ce spune Comisia Europeană, în mod normal, nu ar trebui să aibă niciun efect pentru că nu contează cum definești pensiile speciale, ci contează să le dai o pensie acelor oameni care au făcut Armata o viață întreagă. Restul este discuție inutilă, de politicieni și de funcționari. În situația în care vor desființa pensiile speciale, le vor spune altfel celor ale militarilor pentru că nu au cum să le calculeze pensie câtă vreme ei nu au fost obligați să plătească contribuție la casa de pensii. Într-adevăr, de câțiva ani e o modalitate de plată și la ei, dar plătesc oricum foarte puțin”, a declarat Augustin Zegrean, conform dcnews.ro
Augustin Zegrean subliniază că militarii nu pot fi lăsați fără pensie
Fostul președinte al CCR a subliniat și că militarii nu pot fi lăsați fără pensie.
„Deci, câtă vreme încă mai sunt oameni în viață care au lucrat 30 de ani în Armată și n-au contribuit la pensii, cum să îi lași fără pensii? Mie mi se pare că povestea asta este inutilă, fără sfârșit și de fiecare dată când o să fie o problemă în România cu banii, vor sări unii și vor spune păi n-avem bani că sunt mari pensiile speciale”, a completat Augustin Zegrean.
Fostul președintele al CCR spune că lucrurile trebuie lăsate așa cum sunt
De asemenea, acesta a fost întrebat ce ar trebui să facă Parlamentul pentru a decupla pensiile militarilor de pensiile speciale. Astfel, fostul președinte al Curții Constituționale a susținut că lucrurile trebuie lăsate „așa cum sunt”.
„Nu știu și chiar dacă le-aș spune, ei oricum nu ar asculta ce zic eu. Cea mai bună soluție este să lase lucrurile așa cum sunt și să uite de poveștile astea. Doi ani au vorbit destul despre asta, iar eu sper că de anul următor vor mai discuta mai mult despre alegeri”, a mai spus Augustin Zegrean.
Amintim că reacția lui Augustin Zegrean a venit după ce Comisia Europeană a transmis că România trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale pentru a primi fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).
„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, a transmis Comisia Europeană.