Anunț important despre reforma pensiilor. Este vorba de pensiile speciale, asupra cărora Coaliția de la putere ar urma să își aplece toată atenția. Conform ultimelor date, reforma pensiilor speciale ar putea produce eliminarea unora dintre acestea, cum este cazul celor de la Curtea de Conturi, o parte din acelea ale funcționarilor parlamentari și revizuirea unora din cele primite de magistrați.

În cazul magistraților, ar putea avea loc o reverificare a modului cum au fost acordate, în funcție de vechimea în specialitate, nemaifiind permisă acceptarea asimilării vechimii cu alte profesii juridice (avocați, notari, consilieri juridici, jurisconsulți).

Fără pensie specială pentru angajații Curții de Conturi

Fără pensie specială ar urma să rămână personalul auxiliar și administrativ din categoria funcționarilor publici parlamentari.

Conform unor surse politice, pensii speciale ar putea fi eliminate și în ceea ce îi privește pe angajații Curții de Conturi. Ca să poată beneficia de pensie specială, aceștia aveau nevoie să acumuleze 14 ani de activitate.

O prevedere a legii stipulează însă că poate avea loc o scădere a 1% din baza de calcul, adică din formula de 80% din veniturile brute din ultimele 12 luni, pentru fiecare an lipsă. Cu alte cuvinte, după 4 ani la Curtea de Conturi, o persoană putea beneficia de pensie de serviciu, dacă avea vârsta legală pentru pensia de limită de vârstă.

Planul pe care îl are în lucru Ministerul Muncii

Conform ultimelor date, ministrul Muncii, Marius Budăi are ca termen până miercuri să strângă opiniile și amendamentele ministerelor care au beneficiari de pensii speciale. Este cazul aici de ministerele Justiției, Apărare și MAI. Forma finală va ajunge ulterior la ministerele Muncii și Buget-Finanțe.

Surse din Coaliție au menționat că e posibil ca un raport să fie dat încă de joi, dacă „nu sunt prea multe comentarii pe conținut“. În caz contrar, luni ar fi ziua de raport, a arătat Adevărul.

Parlamentarii nu vor fi afectați

Urmează apoi convocarea plenului Camerei Deputaților, pentru finalul săptămânii. Astfel, conform calendarului stabilit acum, votul pe pensiile speciale ar putea fi dat miercurea viitoare, adică pe 31 mai.

În ceea ce privește cel mai fierbinte subiect când vine vorba de pensiile speciale, respectiv de parlamentari, aceștia pot încă să stea liniștiți. Veniturile acestora nu vor suferi modificări în condițiile în care anul trecut, în luna mai, Curtea Constituțională a decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.