Dispar aceste pensii din România! Gata, se declanșează procedura (SURSE)

Un anumit tip de pensii nu vor mai exista în România. Anunțul a fost făcut chiar de către un greu din PNL. Acesta și-a anunțat colegii că va fi demarată procedura.

Românii care au pensii speciale au parte de vești proaste. PNL este decis să le elimine. La pachet vine și procedura de schimbare a Avocatului Poporului. Decizia a fost anunțată chiar de către Ludovic Orban. Potrivit unor surse politice, liderul liberal a transmis conducerii PNL că marţi ar putea începe procedura de eliminare a pensiilor speciale. Se are în vedere și schimbarea Avocatului Poporului.

Preşedintele PNL i-a înștiințat pe liberali că totul depinde negocierile din coaliţia de guvernare. Mai exact, marţi ar putea începe procedura de revocare a Avocatului Poporului. Tot atunci se are în vedere şi eliminarea acelor pensii care au dat mari bătăi de cap. E vorba de pensiile speciale pentru parlamentari.

Potrivit unor surse politice, citate de Adevărul, conducerea PNL vrea să grăbească revocarea Avocatului Poporului,dar şi eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

„Dacă astăzi ne înţelegem în coaliţie, convocăm Birourile Permanente reunite mâine dimineaţă. Atunci vom putea demara modificarea Statatutului parlamentarilor, ca să eliminăm pensiile speciale”, le-a transmis Orban liberalilor.

Conform surselor menționate, președintele PNL a atacat şi de începerea procedurii de schimbare a Avocatului Poporului. Funcția este deținută în acest moment de Renate Weber.

Fără aceste pensii și eliminarea Avocatul Poporului, temele de interes

Situaţia nu e deloc uşoară pentru coaliţia de guvernare nici în cazul revocării Avocatului Poporului, adică a lui Renate Weber, fost europarlamentar ALDE. Ea a fost votată în iunie 2019 pentru un mandat de cinci ani. Weber poate fi demisă doar pentru faptul că a încălcat Constituţia şi legile. În ciuda faptului că votul pare o formalitate, dat fiind că PNL, USR-PLUS şi UDMR au majoritate politică, hotărârea Parlamentului e supusă controlului de constituţionalitate al CCR.

O altă chestiune delicată este legată de cine îi va lua locul acesteia. În acest moment, nu s-a discutat în Coaliție cine să devină noul Avocat al Poporului.

Un alt subiect spinos este legat de modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Naţionale de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. În esență, să nu se mearge doar pe varianta respingerii în Parlament a rapoartelor de activitate ale celor două instituţii. Respingerea rapoartelor echivalează cu demiterea conducerilor.

„Nu rezolvăm nimic schimbând un şef cu altul”, a declarat unul dintre liderii PNL responsabili de problematica TVR şi a Radioului public. La TVR, preşedintele director-general e Doina Gradea din septembrie 2017. Ea a fost numită în funcţie cu sprijinul PSD şi ALDE.