Noua sesiune parlamentară, care începe marţi, 1 februarie, va fi una extrem de încărcată pentru coaliţia de guvernare.
Priorităţile noii sesiuni parlamentare pentru cele trei partide din coaliţia de guvernare
PNL, PSD şi UDMR au o serie de dosare grele pe masă, care trebuie să îşi găsească urgent rezolvare. Este vorba despre o nouă lege a salarizării, legile din domeniul energiei, amendarea legilor justiţiei, dar şi desfiinţarea SIIJ (Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție).
Actuala ordonanţă de urgenţă ce priveşte preţurile mari la energie electrică şi gaze naturale se aplică doar până la 31 martie. Aşadar, coaliţia de guvernare trebuie să găsească o soluţie pentru ca românii şi firmele să nu fie copleşiţi de facturile mari după data de 1 aprilie.
O posibilă variantă, pentru care insistă Partidul Social Democrat, este revenirea la o piaţă reglementată pentru cel puţin jumătate de an.
Vom avea o nouă lege offshore?
Din punctul de vedere al PNL, o nouă lege offshore este extrem de importantă pentru asigurarea securităţii energetice a ţării noastre.
“O urgenţă pentru această sesiune, şi aş spune eu în primele săptămâni din această sesiune, o reprezintă adoptarea legii offshore, care ţine de această securitate energetică a României”, a declarat, sâmbătă, Florin Cîţu.
Sporurile şi pensiile speciale
O altă problemă importantă de pe masa coaliţiei este o nouă lege a salarizării. Acest nou act normativ ar trebui să rezolve problema sporurilor, pentru a se evita situaţiile în care acestea ajung practic să dubleze venitul de bază.
Un proiect din perioada când Florin Cîţu se afla în fruntea Guvernului prevederea că aceste sporuri nu pot depăşi 20% din salariul de bază, notează Adevărul.
Şi pensiile se află pe masa coaliţiei, mai precis desfiinţarea pensiilor speciale. Vor fi exceptate pensiile magistraţilor şi cele ale militarilor. Parlamentul trebuie să rezolve această problemă cât mai curând, având în vedere că întreg domeniul pensiilor trebuie clarificat până la finele anului în curs.
Problemele din justiţie
Alte probleme importante din noua sesiune parlamentară sunt cele legate de domeniul justiţiei.
Trebuie respectate promisiunile asumate în cadrul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), astfel că vor începe discuţiile privind noul pachet de modificare a legilor justiţiei.
În plus, până la finalul lunii martie, Parlamentul României trebuie să adopte desfiinţarea controversatei SIIJ.