USR susține ferm că Guvernul României nu vrea să elimine pensiile speciale
Comisia de Buget-Finanțe a Senatului României a ajuns la aviz pe proiectul de lege privind pensiile speciale, însă dezbaterea şi votul au fost amânate două săptămâni pentru că nu există impact bugetar, iar „Executivul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială şi nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect”, a avertizat Uniunea Salvați România (USR).
„În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creştere de venit pe termen scurt, mediu şi lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare şi nu înţeleg cum a trecut aşa în şedinţa de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanţă, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare şi consfinţirea contributivităţii drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în faţă date esenţiale. Guvernul trebuie să-şi facă treaba şi să ne dea date”, a declarat, marți, senatoarea USR Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă.
La rândul său, senatorul USR Claudiu Mureşan a precizat că proiectul de lege este vădit neconstituţional şi va pica la orice analiză a juriştilor. Senatorul USR Narcis Mircescu a întrebat reprezentantul guvernului dacă poate numi o singură categorie de pensie specială pe care o desfiinţează actualul proiect de lege şi dacă există o pensie specială care este trecută pe principiul contributivităţii, însă nu a primit niciun răspuns.
Comisia de Buget-Finanțe a Senatului României a ajuns la aviz pe proiectul de lege privind pensiile speciale
Comisia de Buget-Finanţe a Senatului României a amânat marţi, 7 februarie 2023, acordarea unui aviz, după prima dezbatere în Parlamentul de la București a proiectului de lege a Guvernului României care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Preşedintele Comisiei, senatorul PNL Nicolae Neagu, a solicitat, ca urmare a cererilor din Comisie de Buget-Finanțe a Senatului României, ministrului Muncii şi ministrului de Finanţe să participe la dezbateri şi în două săptămâni să prezinte un document din care să rezulte impactul bugetar al acestui proiect de lege. Modificările propuse de Guvernul României vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.
„Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (…) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), 9.680 persoane beneficiază de pensii de serviciu în ianuarie 2023, cu 270 mai puţini decât luna anterioară, cei mai mulţi, respectiv 4.468, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Termenul de adoptare tacită în Senat este 16 martie.