Vineri seara, ministrul Muncii Marius Budăi a explicat în ce stadiu sunt discuțiile cu Comisia Europeană și la ce trebuie să se aștepte românii. Totodată, ministrul a spus și câte pensii sunt în această categorie.
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale?
„În total 200.000 din care 190.000 lei pensii militare și 10.000 sunt celelalte categorii.
E o chestiune care este în dinamică din ce în ce mai accelerată în ultima perioadă, pentru că trebuie să închidem această lege. Și premierul României, Marcel Ciolacu, atunci când era și președinte la Camera Deputaților, a spus foarte clar că până la sfârșit de sesiune parlamentară trebuie să închidem aceste aspecte.
Eu am spus tot timpul că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Spun tot timpul că sunt indemnizații și pensii stabilite în baza unei legi speciale. Pensii speciale nu există, dar se regăsesc în PNRR-ul României, pentru că nu e așa l-au lucrat niște profesioniști.”, a spus Marius Budăi.
Cum se vor modifica pensiile?
De asemenea, Marius Budăi a mai spus și cum se vor modifica aceste 200.000 de pensii.
„O creștere treptată a perioadei de raportare a calculului care să ajungă la fel ca în sistemul public de pensii pe întreaga perioadă în care ai lucrat. Un principiu extrem de important este să nu mai existe cazuri în care pensia să depășească venitul avut în activitate. Şi mai mult de atât să nu mai fie permise perioade asimilate, să nu fie perioada asimilată mai mare de cât ai lucrat în meseria respectivă.
Cele care depășesc veniturile avute în activitate vor fi recalculate fără să fie afectată partea de contributivitate. Ceea ce depășește venitul mediu brut, vedem la care ne raportăm brut sau net, şi care sunt cifrele finale care se impozitează.
Trebuie să ne uităm la principii, la cele enunțate și să facem un lucru extrem de important să nu mai dăm posibilitatea unor abuzuri legale. Va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea legii pentru a avea și posibilitatea să adaptăm și programul informatic.”, a declarat Marius Budăi.
Dispare cumulul dintre pensie și salariu?
Totodată, ministrul Muncii a mai spus ce decizii s-au luat în legătură cu cumulul pensie-salariu.
„Se caută soluții constituționale aici și când vom avea finalul discutat, cu siguranță vom explica care este procedura. Deocamdată discutăm cu experții în constituționalitate ca să putem avea o lege care să nu aibă discuții de neconstituționalitate”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3.
Reamintim că specialiștii Comisiei Europene au venit cu o serie de recomandări pentru țară noastră în legătură cu pensiile speciale, printre care:
- un impozit de 15% pe venitul net, nu 30% pe venitul brut, așa cum este în proiectul de lege.
- să se adauge măcar o lună la fiecare șase luni, în perioada de grație de 5 ani
- la funcționarii publici parlamentari oficialii europeni cer scoaterea celor șapte salarii brute acordate la ieșirea la pensie.