Au fost alcătuite 33 de întrebări și toate se învârt în jurul banilor, mai exact a „banilor mici”, dacă sunt ei îndrăgiți sau nu. În această săptămână, Comisia Europeană a demarat o consultare publică cu privire la monedele de un cent și doi cenți, dorind să afle dacă ele mai au sens sau ar trebui abolite.

Sondajul se va desfășura timp de aproape patru luni, iar rezultatele sale vor contribui la o anchetă întocmită de autoritățile de la Bruxelles. În funcție de rezultat, Comisia Europeană ar putea propune la sfârșitul anului viitor o lege care să introducă reguli comune de rotunjire în cele 19 țări în care euro este monedă oficială, se arată în publicația germană Sueddeutsche.de.

Aceasta ar însemna că totalurile la casa de marcat din supermarketuri sau cele ale notelor de plată din restaurante ar fi rotunjite prin adaos sau prin lipsă spre cei mai apropiați cinci cenți. Astfel de reguli se aplică deja în 5 țări cu monedă oficială euro și anume Finlanda, Olanda, Irlanda, Italia și Belgia.

După adoptarea de către Uniunea Europeană a actului juridic, monedele de unu și doi cenți își vor pierde, mai devreme sau mai târziu, statutul de mijloc legal de plată și nu vor mai fi emise.

Ce arată un studiu din 2018

Într-un studiu din 2018, Comisia Europeană a enumerat mai multe motive pentru abolirea acestor monede mici din oțel și cupru. În primul rând, costurile de producție a monedelor de un cent depășesc valoarea lor nominală, deci reprezintă o afacere în pierdere pentru state.

În plus, cetățenii plătesc rareori cu acești mini-bani sau, la fel de rar, îi duc la bancă, în schimb, îi pun în cutiile de strângere de fonduri sau îi pierd în crăpăturile de la canapea. Din această cauză, este necesar a fi bătute tot timpul monede noi, astfel încât să existe întotdeauna destule în circulație.

Experții de la Bruxelles observă, de asemenea, că păstrarea monedelor este costisitoare și consumatoare de timp pentru comercianți.

În așa-numitele sondaje Eurobarometru ale Comisiei Europene, două treimi dintre europeni sunt în favoarea abolirii. Cu toate acestea, unii amatori de monede susțin că regulile de rotunjire spre cinci cenți i-ar costa scump pe consumatori, deoarece supermarketurile ar ajusta prețurile astfel încât să fie rotunjite mai des în favoarea lor.

Totuși, în studiul realizat, Comisia Europeană afirmă succint că în țările care au introdus deja reguli de rotunjire, această îngrijorare nu s-a împlinit, în consecință, nu există un impact măsurabil asupra ratei inflației.

Comisia Europeană a anunțat deja că se va ocupa de viitorul monedelor de unu și doi cenți în programul său de lucru pentru 2020. Când un proiect al programului a devenit public la începutul anului, Markus Ferber – europarlamentar CSU (Uniunea Creștin-Socială din Bavaria) și purtător de cuvânt pentru economie și afaceri monetare, s-a arătat extrem de critic față de astfel de planuri.

El solicită acum ca sondajul care tocmai a început să fie întrerupt, motivând că autoritățile tocmai ce confirmaseră săptămâna trecută importanța numerarului într-un plan de acțiune privind plățile.

Cu toate acestea, Comisia Europeană începe acum „o consultare privind modul în care ar putea scăpa de monedele de unu și doi cenți. Cele două atitudini nu merg împreună”, precizează Ferber.