Dispar banii cash?
Mai mult de jumătate din valoarea achizițiilor din zona euro au fost încasate pentru prima dată în 2019, potrivit unui studiu al Băncii Centrale Europene. Conform studiului, din cauza pandemiei, oamenii au ales de cele mai multe ori, plata cu cardul, în loc de folosirea numerarului.
Astfel, în curând banii cash ar putea fi de domeniul trecutului, iar tranzacțiile să se desfășoare doar online. Doar 48% dintre consumatorii din zona euro au plătit pentru achiziții în numerar, mai mulți clienți folosind carduri și alte opțiuni de plată fără numerar, este precizat în studiul privind atitudinea consumatorilor.
Numerarul este mai frecvent utilizat pentru achiziții mai mici
Potrivit unui studiu anterior, numerarul a fost în continuare folosit în proporție de 54% din valoarea achizițiilor în 2016. Cu toate acestea, în ceea ce privește tranzacțiile individuale, o mare majoritate, adică 73% dintre acestea, au fost încă realizate cu numerar în 2019. Acest lucru sugerează faptul că numerarul este mai frecvent utilizat pentru achiziții mai mici.
Sud-europenii sunt dornici de utilizarea numerarului pentru a plăti pentru bunuri: Malta se află în fruntea listei cu aproximativ 88% din valoarea tranzacțiilor, Spania și Italia având în urmă cu 83% și, respectiv, 82%.Totuși, în Olanda, banii cash reprezintă doar 34%.
Pandemia a accelerat tendința de a face plata fără numerar
Se pare că, potrivit autorilor raportului, pandemia a accelerat această tendința de a face plata fără numerar, oamenii alegând plata cu cardul. Un sondaj separat, publicat în iulie cu privire la impactul pandemiei asupra tendințelor de numerar, a arătat că aproape jumătate dintre respondenți au folosit mai puțin plata cu numerar decât la începutul pandemiei, și aproape 90% au declarat că vor continua să utilizeze mai puțin plata cu numerar și mai mult pe cea cu cardul, după criza sanitară.
Cel mai recent raport vine în timp ce instituția din Frankfurt analizează posibilitatea de a introduce o monedă digitală. Un euro digital ar fi o formă electronică de bani ai băncilor centrale, despre care susținătorii spun că vor permite plăți mai rapide și mai ieftine, deoarece vor reduce administrația și costurile ridicate necesare în sectorul bancar tradițional, potrivit AFP.