Dispar bancnotele din România?! Ce spune Mugur Isărescu despre banii cash: Se face cu mare atenție

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-a pronunțat cu privire introducerea monedei digitale în România, precizând că introducerea monedei digitale nu trebuie să afecteze viața privată a oamenilor.

În cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre dispariția banilor fizici. Acesta a evidențiat faptul că introducerea monedei digitale nu trebuie să afecteze viața privată a oamenilor.

Mugur Isărescu: Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut…

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar).

Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: Nu mai e! Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar.

Ăstea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit.“, a declarat guvernatorul BNR.

Moneda digitală ar putea fi un motor de creștere pentru economie

Referindu-se la introducerea monedei digitale, ministrul german de Finanțe Christian Lindner a precizat că o astfel de mișcare ar putea „ușura viața de zi cu zi și ar fi un motor de creștere pentru economie”.

Cu toate acestea, rămân îngrijorările că o astfel de schimbare ar fi doar o piatră de temelie spre eliminarea numerarului, o afirmație cu care ministrul german nu a fost de acord, declarând că atât numerarul, cât și euro digital pot funcționa în paralel.

Numerarul digital nu va duce la eliminarea numerarului

Într-un mesaj postat pe Twitter, Lindner a precizat că euro digital nu va fi un „auto-declanșator”, explicând că „numerarul digital” va fi acceptat pe scară largă ca „supliment sau înlocuitor echivalent pentru bancnote și monede” dacă e protejată confidențialitatea.

„Datele personale și ale tranzacțiilor din tranzacțiile de zi cu zi nu trebuie stocate”, a mai subliniat oficialul german. Cu toate acestea, politicianul a spus că „numerarul digital” nu va duce la eliminarea numerarului. „Dimpotrivă, lucrăm pentru a ne asigura că euro digital planificat are aceleași proprietăți în ceea ce privește confidențialitatea ca euro tipărit și bătut.”, a mai precizat ministru.