Bancomatele și sucursalele unor bănci se închid rând pe rând, făcând loc conturilor de internet banking. Fenomenul a cuprins deja țări ca Australia și Statele Unite, unde cele mai mari bănci au pus zăvorul pe un număr mare de sucursale.
Conform unui raport recent, australienii se îndepărtează tot mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor este în creștere atunci când vine vorba de efectuarea plăților, subliniază cercetarea, conform TheDailynews.
Un raport al companiei de tehnologie financiară FIS a constatat că numerarul reprezenta doar șase la sută din cota de piață a punctelor de vânzare (POS) din Australia, în 2022. Aceasta este cea mai scăzută rată de utilizare a numerarului din regiunea Asia-Pacific și a doua, după Norvegia (4%) dintre cele 40 de piețe internaționale acoperite în raport.
Portofelele digitale vin puternic din urmă
Australienii folosesc, încă, cardurile de debit și cardurile de credit la cititorul de carduri, dar portofelele digitale vin puternic din urmă, FIS anticipând o dublare a cotei de piață a acestora din urmă între anii 2021 și 2026. David Tuffley, expert în securitate cibernetică la Universitatea Griffith, a declarat că australienii au început să se îndepărteze de numerar în urmă cu aproximativ 15 ani, dar capacitatea de a plăti cu ajutorul dispozitivelor mobile, cum ar fi telefoanele și ceasurile, a accelerat procesul în ultimii ani.
Datele furnizate de Reserve Bank of Australia (RBA) au descoperit că portofelele digitale (unde cardurile de credit și de debit pot fi utilizate printr-un dispozitiv mobil) au reprezentat 8% din tranzacțiile personale cu cardul în 2019. Datele FIS arată că această cifră a crescut la 12% în 2022.
„Nici nu mai trebuie să-mi scot portofelul. Am telefonul la îndemână și pot plăti astfel pentru tot felul de lucruri”, a spus Tuffley. El susține că fluxul redus de numerar din societate ar putea fi atractiv pentru guvern, deoarece ar pune la grea încercare „economia la negru”, care funcționează în afara sistemului fiscal și de reglementare.
În Japonia, Spania și Germania oamenii au o înclinație puternică spre numerar
Nu toate țările sunt de acord cu digitalizarea plăților. Raportul FIS a constatat că, în timp ce țări precum Australia, Noua Zeelandă, China și Norvegia înregistrează utilizarea numerarului la POS-uri sub 10%, în țări precum Thailanda, Japonia, Spania și Germania oamenii au încă o înclinație puternică spre plata cu numerar. Steve Worthington, profesor adjunct al Universității de Tehnologie Swinburne, susține că este oarecum surprinzător că țările avansate din punct de vedere tehnologic sunt în urmă când vine vorba de evoluția plății digitale.
„Sunt obișnuiți să manipuleze numerar și să folosească numerar și nu vor să renunțe la el și să vadă că devine din ce în ce mai dificil de folosit”, explică profesorul Worthington. „Există o teorie conform căreia australienii adoptă foarte repede noile tehnologii și, cu siguranță, acesta a fost cazul și în ceea ce privește plata cu cardul și cu plățile digitale pe telefon”, adaugă el.
Numerar la saltea pentru confort
Deși australienii sunt mai puțin tentați să folosească numerar când merg la cumpărături. asta nu înseamnă că forma mai tradițională de monedă a fost abandonată definitiv. RBA a constatat că 2022 a marcat cea mai scăzută valoare a randamentului bancnotelor din ultimii cinci ani, în timp ce valoarea bancnotelor în circulație a crescut cu 7,2%, până la 102,3 miliarde de dolari, până la 30 iunie. Australienii par să strângă bancnote cu valori mai mari, deoarece valoarea bancnotelor de 50 de dolari și de 100 de dolari a crescut cu 7,4%. „Creșterea cererii de bancnote a fost determinată în principal de valorile sale mai mari, evidențiind dorința de a deține numerar din precauție”, susține RBA.
Viitorul va fi cu mai puțin numerar, nu fără numerar
Profesorul Worthington afirmă că numerarul este, în continuare, atractiv pentru oameni, inclusiv pentru persoanele în vârstă care nu sunt experte în tehnologie și pentru populațiile rurale, care au acces instabil la internet. Pentru a complica lucrurile, băncile au început să închidă sucursale fizice, iar unii comercianți nu mai acceptă numerar, ceea ce face mai dificilă retragerea și utilizarea banilor fizici.
În ciuda provocărilor legate de obținerea și utilizarea banilor fizici, profesorul Worthington nu crede că Australia va deveni o societate fără numerar. ”Viitorul va fi cu mai puțin numerar, în niciun caz fără numerar”, susține el.