Așadar, în Cuba au intrat în vigoare noi reguli care limitează utilizarea numerarului.

Potrivit unor măsuri, se numără interzicerea bancomatelor în companii și restricția la 1.500 de pesos cubanezi, respectiv 57 de euro a plăților în numerar în relațiile contractuale.

Banca centrală a Cubei a apărat decizia guvernului

Banca centrală a țării, deținută de stat, a apărat decizia guvernului de a „promova activitatea bancară” pe insulă. Totodată, a subliniat că numerarul „nu va înceta să existe”.

Unul dintre motivele acestei măsuri ar fi „costurile ridicate asociate cu emiterea, transportul, procesarea și depozitarea, precum și cererea tot mai mare a numărului de bancomate pentru retrageri”, potrivit informațiilor transmise de autoritățile locale.

Mai mult, la baza acestei măsuri ar sta și îngrijorarea tot mai mare față de inflația galopantă și de proliferarea întreprinderilor neînregistrate.

În ultimii opt ani, numărul bancomatelor a scăzut cu 10%

Amintim că două din trei plăți se fac online, cu telefonul mobil sau cardul de credit în momentul de față. Faptul că banii cash sunt din ce în ce mai rar folosiți se vede în numărul bancomatelor, care a scăzut cu 10% în ultimii opt ani.

„Ne uitam în anul 2019, adică prepandemie şi vedeam că 1 din 3 este plată la POS sau plată la cumpărături online. Ce vedem acum e că două plăţi din trei sunt plăţi la POS sau online. Faptul că banii cash sunt mai rar folosiți se vede şi în numărul bancomatelor. Față de acum 8 ani sunt cu aproape 10% mai puține.

Românii retrag mai puţin cash decât în trecut. Un al doilea motiv este că apare un model de bancomat share, adică sunt bancomate folosite de mai multe instituții financiare. O tranzacţie din trei: retragere cash la bancomate, iar comoditatea este doar unul dintre avantaje”, a explicat un reprezentant al unei bănci comerciale într-un interviu acordat pentru TVR.

„Plăţile cu cardul sunt o modalitate foarte bună de a controla evaziunea fiscală. Sunt în continuare şi români care preferă lichidităţile. România are cel mai mic nivel de utilizare a serviciilor financiare de bază din Europa. Patru din zece români nu sunt înscriși la vreo bancă. În Norvegia toți adulții au un cont bancar și doar 3% din plăți sunt în numerar”, a adăugat un expert e-commerce.