De fapt, este vorba de o schimbare semnificativă către tranzacții digitale care depind de aplicații. Acest lucru se reflectă în numărul mic al belgienilor care folosesc numerar zilnic. Conform unor date oficiale, doar 12% apelează la numerar, relatează L’Echo, citat de presa belgiană.

Dispar banii cash. Tranziția a declanșat dezbateri aprinse după dispariția bancomatelor

Oamenii nu mai folosesc cash. Este o tranziție care a declanșat o dezbatere aprinsă, mai ales că unii comercianți continuă să-și manifeste preferința pentru numerar.

Mulți invocă taxele de serviciu pe care trebuie să le plătească pentru procesarea plăților cu cardul. La Bruxelles, problema a fost complicată și mai mult de eliminarea bancomatelor, sute ATM-uri fiind închise în ultima perioadă, notează publicația.

În timp ce accesul la moneda fizică este tot mai complicat – în Forest există un singur bancomat – noi metode de plată fără numerar câștigă teren în Belgia.

De curând, European Payments Initiative (EPI) a lansat „Wero”, un sistem de la persoană la persoană care utilizează coduri QR pe telefoanele mobile.

bancomat
SURSA FOTO: Dreamstime

Renunță la cash. Au dispărut 376 de bancomate într-un singur an

Guvernul federal belgian a încheiat un acord cu sectorul bancar, anul trecut, în martie, menit să mențină un număr cât mai mare de bancomate. Ambele părți au convenit că ar trebui să existe cel puțin un punct de retragere a numerarului în fiecare localitate până în anul 2025.

ATM-urile înființate de patru bănci mari din Belgia (reunite în grupul Batopin) ar trebui să permită atingerea acestui obiectiv. Comparativ cu vara trecută, au fost instalate mai puțin de 200 de astfel de bancomate.

În timp ce băncile renunță la propriile lor ATM-uri într-un ritm mult mai rapid. Astfel, au dispărut 376 de bancomate într-un singur an. La sfârșitul lunii iulie, rămăseseră doar 3.049 de astfel de amplasamente cu cel puțin un ATM, în timp ce în vara lui 2022 erau peste 3.400, adică o scădere de 10%.

Cele patru mari bănci din Belgia, Belfius, KBC, BNP Paribas Fortis și ING, au eliminat împreună în total peste 500 de bancomate proprii, o scădere importantă de aproape 30% într-un an.

European Payments Initiative (EPI) a lansat recent „Wero”

Acest sistem era posibil doar pentru tranzacțiile interne (de exemplu Payconiq între bănci belgiene), dar acum va fi extins la 16 bănci din UE.

Această metodă de plată este din ce în ce mai comună în Belgia, precizează EPI. Schema de servicii financiare, care este susținută de Comisia Europeană, a evaluat obiceiurile de cheltuieli ale consumatorilor din Belgia, Franța și Țările de Jos.

18% dintre belgieni folosesc carduri bancare zilnic

EPI a constatat că 18% dintre belgieni folosesc carduri bancare în fiecare zi pentru plăți și 34% le folosesc în fiecare săptămână.

Mai bine de jumătate dintre belgieni fac plăți online cel puțin o dată pe lună, deși 20% au spus că nu fac niciodată. Cele mai populare aplicații de plată sunt Bancontact și Payconiq, pe care o treime dintre belgieni le utilizează în fiecare săptămână.

Sondajul a evidențiat și diferențe între regiuni, 19% dintre rezidenții din Bruxelles efectuând plăți prin aplicație în fiecare zi, comparativ cu 7% în Flandra și Valonia. Această ezitare de a adopta metode de plată mai noi se datorează demografiei capitalei.

Respondenții la sondaj au indicat două cerințe-cheie ale utilizatorilor pentru aplicațiile de plată: acestea ar trebui să fie ușor de utilizat și ar trebui să fie sigure. Wero își propune să răspundă acestor nevoi prin facilitarea plăților rapide între persoane, chiar dacă s-ar putea să nu folosească aceeași bancă.