Pandemia a fost punctul de cotitură în preferințele oamenilor pentru bani cash. Grecii s-au obișnuit cu cumpărăturile online și plățile contactless, iar numerarul a devenit tot mai rar. Potrivit datelor Băncii Centrale a Greciei, numerarul în circulație s-a redus de la 21,7 miliarde de euro în 2020 la doar 3,8 miliarde în 2024, o scădere de 82% în cinci ani, scrie RND.

Timp de ani de zile, plățile cash erau preferate în piețe

Începând cu anul 2024, toate afacerile — de la taximetriști la medici și avocați — sunt obligate prin lege să accepte plăți cu cardul. Terminalele POS sunt conectate în timp real la autoritatea fiscală AADE, ceea ce permite monitorizarea automată a tranzacțiilor. În plus, s-a introdus un plafon pentru plățile în numerar: maximum 500 de euro per tranzacție, orice sumă mai mare fiind permisă doar prin mijloace electronice.

„De câțiva ani, se poate observa o schimbare uimitoare: Plățile fără numerar sunt în creștere rapidă. În același timp, cantitatea de numerar în circulație este în scădere. Inversarea tendinței a început odată cu pandemia. Atunci, mulți oameni s-au obișnuit să facă cumpărături online și să efectueze plăți fără numerar în timpul blocajelor. De atunci, din ce în ce mai mulți oameni au renunțat la monede și bancnote”, notează publicația menționată.

Generațiile tinere s-au adaptat rapid acestui nou mod de plată. Conform unui studiu realizat de Visa, doar 22% dintre grecii cu vârste între 17 și 30 de ani mai folosesc bani cash, restul preferând carduri, telefoane mobile sau ceasuri inteligente.

Grecia
SURSA FOTO: Dreamstime

Digitalizarea aduce câștiguri importante pentru stat

Pentru stat, digitalizarea aduce și câștiguri importante. În 2024, încasările din TVA au crescut de la 16,3 la 18,9 miliarde de euro. Ministerul Finanțelor estimează un plus de 2,5 miliarde de euro în 2025 doar din reducerea evaziunii fiscale. Oficialii promit că aceste sume vor fi reîntoarse către populație prin scăderi de taxe și investiții în infrastructură.

Totuși, economia subterană nu a dispărut complet. Ea continuă să existe, mai ales în sectorul gastronomic, în cabinetele medicale și în domeniul juridic. În 2024, plățile electronice în restaurante au crescut cu doar 12,5%, iar în cabinetele medicale cu doar 10%. Estimările privind ponderea economiei subterane în PIB variază între 16% și 36%, în funcție de sursa datelor. Chiar dacă statul a făcut progrese, lupta cu evaziunea este departe de a fi câștigată.