Dispar banii cash? Banca centrală vrea să protejeze accesul la numerar

Ce se întâmplă cu banii cash? Băncile din Suedia – țară renumită ca fiind prima societate aproape fără numerar din lume – au încetat în bună măsură să ofere servicii de numerar companiilor. Banca Națională suedeză– Riksbank – amenință băncile cu un proiect de reglementare pentru a asigura accesul firmelor la numerar.

Răspunzând unei anchete a Ministerului de Finanțe al Suediei privind preferința pentru cash, Banca centrală a Suediei a anunțat că este necesară o reglementare pentru a se asigura că operatorii, care sunt obligați din punct de vedere legal să accepte numerar, au acces la servicii funcționale pentru încasările zilnice.

În prezent, aceste servicii sunt oferite aproape exclusiv de compania Loomis AB în întregime pe baza unor contracte comerciale.

Băncile vor să-și asigure cash-ul

În opinia Riksbank, băncile trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru a asigura accesul pe termen lung la servicii și să ofere sprijin în cazul unei defecțiuni a sistemelor de plăți digitale. Există deja o cerință legală pentru unele bănci de a se asigura că companiile și autoritățile publice pot depune încasări în numerar „zilnic și într-o măsură adecvată”. Potrivit Riksbank, cerința trebuie înăsprită și clarificată, deoarece serviciile oferite de bănci sunt „inadecvate”.

Riksbank ar dori să vadă măsuri urgente luate de bănci pentru a asigura accesul la numerar, spunând că acest serviciu „s-a deteriorat semnificativ” pe măsură ce tot mai multe bănci și-au închis serviciile cu numerar.

Christina Wejshammar, șefa departamentului de plăți la Riksbank, a spus că măsurile propuse în comunicarea lor scrisă sunt necesare pentru a permite persoanelor care au nevoie să utilizeze numerar să facă acest lucru.

Ea a explicat că, deși multe afaceri continuă să accepte numerar, fără aceste servicii nu ar putea face acest lucru în practică. De asemenea, a adăugat că, în cazul în care se impun noi obligații de acceptare a numerarului pentru operatorii care vând bunuri esențiale, serviciile de încasări zilnice și de numerar vor trebui menținute în toată țara. Astfel, băncile ar contribui la menținerea unui circuit al numerarului funcțional chiar și în situații de criză.

„Astea sunt bau-bau-uri”

Legat de acest fapt, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a povestit ce a pățit în Suedia.

Mugur Isărescu, BNR
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

„Am auzit că dispar banii fizici. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: «Nu mai e!» Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar”, a declarat Mugur Isărescu.

„Astea sunt bau-bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote, a mai spus guvernatorul BNR.