Plățile cash domină în continuare în Germania

În Germania, plățile cash continuă să fie preferate de majoritatea locuitorilor, în ciuda tendinței globale și europene de a reduce utilizarea acestuia și de a promova plățile electronice.

Cu toate acestea, viitorul plăților electronice devine din ce în ce mai vizibil, având în vedere că introducerea euro digital este deja aproape. Deși germanii preferă în continuare bancnotele și monedele, datele recente arată o tranziție lentă către plățile digitale, iar companiile și băncile din domeniu încurajează această schimbare, transmite computerbild.de.

În ciuda scăderii utilizării numerarului la cumpărături, germanii încă folosesc bancnote și monede într-o proporție mai mare decât multe alte țări europene.

Potrivit unui raport realizat de Boston Consulting Group (BCG) și intitulat „Raportul global de plată”, în 2023, fiecare locuitor german a efectuat, în medie, 304 plăți electronice, situându-se în treimea inferioară a clasamentului european în ceea ce privește utilizarea cardurilor de debit și credit, precum și a smartphone-urilor pentru plăți.

În comparație, țările din nordul Europei au adoptat mult mai rapid plățile electronice. De exemplu, Norvegia a fost pe primul loc în Europa cu o medie de 815 tranzacții electronice pe cap de locuitor, urmată de Luxemburg (753), Irlanda (705) și Danemarca (675).

La polul opus, Italia, Malta și Spania se află în urma Germaniei, cu o utilizare mai redusă a plăților electronice, având valori medii de 194, 243 și 288 tranzacții electronice per locuitor.

Plățile electronice câștigă însă teren

Într-un sondaj realizat de Bundesbank, s-a observat o scădere constantă a utilizării numerarului în Germania. În 2008, plățile cash reprezentau 83% din totalul plăților efectuate, dar până în 2023, această cotă a scăzut la 51%.

Această reducere reflectă tendința generală de adoptare a metodelor de plată electronice, deși Germania rămâne una dintre țările care rezistă cel mai mult acestei schimbări.

Potrivit raportului BCG, utilizarea metodelor de plată electronice și digitale va continua să crească la nivel global în următorii ani, însă cu o rată de creștere mai mică decât în trecut.

În ultimii cinci ani, venitul din plăți a crescut cu o medie de 9% anual, dar BCG estimează că această creștere se va reduce la 5% anual până în 2028. Această scădere este atribuită faptului că, în multe țări, plățile cash au devenit deja rare, ceea ce limitează creșterea suplimentară a plăților electronice.

Industria de plăți, incluzând companiile de carduri de credit și furnizorii de aplicații de plată, anticipează o scădere a profitabilității pe măsură ce metodele de plată electronică devin tot mai răspândite și mai competitive.