Dispare numerarul? Ce se întâmplă cu plățile cash

Dispare numerarul? Ideea unei societăți fără numerar este susținută de mulți, ca fiind viitorul finanțelor. Dar, în ciuda avansului portofelelor digitale și plăților fără contact, numerarul refuză cu obstinație să dispară.

Un sondaj British Retail Consortium (BRC) din această săptămână a arătat că utilizarea numerarului în Marea Britanie a crescut, pentru al doilea an consecutiv, reprezentând 19,9% din tranzacții în 2023. Este o creștere modestă de la 18,8% în 2022, dar semnificativă.

Deși cardurile de debit domină plățile în 62% din tranzacții, utilizarea sporită a numerarului reflectă schimbarea comportamentului consumatorilor în timpul crizei costului vieții. Oamenii fac cumpărături mai des, dar cheltuiesc mai puțin pe vizită, optând pentru numerar ca modalitate de a-și controla bugetele, scrie Thefintechtimes.

După cum explică un consilier pentru politici de plăți la British Retail Consortium:

„Inflația persistentă și criza costului vieții au continuat să afecteze gospodăriile din întreaga țară, iar mulți consumatori au folosit numerar pentru a fi mai echilibrați financiar.”

Numerarul oferă o conexiune tangibilă cu banii

Această tendință poate reflecta rolul unic pe care numerarul îl joacă în finanțele personale. Spre deosebire de carduri, care permit cheltuieli fără atingerea banilor, numerarul oferă o conexiune tangibilă cu banii. Pentru unele gospodării, în special pentru cele cu dificultăți financiare, această experiență fizică de a vedea și a simți bani ar putea ajuta la un control mai bun al banilor.

În plus, comercianții mai mari preferă să accepte numerar – nu doar pentru accesibilitatea sa, ci și pentru că procesarea numerarului este adesea mai ieftină decât acceptarea plăților cu cardul.

Numerarul, o necesitate, nu o relicvă

Un raport dezvăluie că 65% dintre cumpărători știu că tranzacțiile cu cardul implică costuri pentru comercianți. Drept rezultat, 57% aleg în mod activ numerarul pentru a ajuta companiile să economisească bani, iar această cifră crește la 71% atunci când sprijină întreprinderile mai mici sau locale.

Simon James, CEO al PayComplete, un furnizor global de soluții de gestionare a numerarului, explică importanța numerarului și beneficiile sale pentru societate:

„Numerarul, despre care se spune că e pe patul de moarte, nu pleacă nicăieri. Motivul este dublu. În primul rând, consumatorii preferă să folosească numerar din mai multe motive. Cercetările arată că peste jumătate (57%) doresc să plătească în numerar pentru a sprijini afacerile, în timp ce aproape două treimi (62%) cred că îi ajută pe copii să învețe managementul financiar. Pe fondul crizei costului vieții, mulți, în special cei din generația Z, apelează la numerar pentru buget.”

„În al doilea rând, spune el, mulți oameni depind de numerar ca metodă de plată principală, peste un milion de persoane din Marea Britanie bazându-se pe el. Acest număr semnificativ a determinat FCA să facă din accesul la numerar o cerință legală”.

James sugerează că decizia Marii Britanii de a consacra numerarul prin lege este un semnal major:

„Marea Britanie este considerată un as în domeniul fintech și al tehnologiei de plată, așa că, prin consacrarea numerarului în lege, trimite un mesaj clar: numerarul nu va dispărea.”

Simon James, CEO al PayComplete
Simon James (SURSA FOTO: LinkedIn)

Faceți ca numerarul să funcționeze mai inteligent

Cererea numerar nu vine fără provocări. Păstrarea disponibilității numerarului necesită investiții semnificative în infrastructură, inclusiv bancomate, servicii de numerar în tranzit și sisteme de procesare. După cum subliniază un expert în strategie ATM, această infrastructură are un cost.

„Un alt salt în ceea ce privește oamenii care folosesc numerar nu este o surpriză. Ba mai mult arată că accesul la numerar este o nevoie fundamentală”, spune el.

„Dar costul furnizării de numerar este unul mare, iar ratele de schimb nu reduc decalajul. În timp ce lucruri precum costurile de numerar în tranzit pot fi gestionate mai bine prin utilizarea IA și a învățării automate pentru a rula previziuni mai inteligente despre când și unde trebuie să fie numerarul într-un bancomat, avem nevoie de o abordare mai bună pentru a aborda costurile distribuirii și acceptării numerarului”, subliniază el.

Plata cu cardul este dominantă

Deși utilizarea numerarului a crescut modest, plățile cu cardul – în special cardurile de debit – rămân metoda dominantă de plată, reprezentând peste 75% din toate tranzacțiile și 85% din cheltuieli în 2023.

Sondajul BRC evidențiază o creștere bruscă a taxelor de card, cu 25% în 2023, până la un suma uriașă de 1,64 miliarde de lire sterline. BRC a cerut reforme urgente de la Autoritatea de reglementare a sistemelor de plată (PSR) pentru a îmbunătăți transparența și a stimula concurența pe piața plăților cu cardul.

Ce ne rezervă viitorul pentru plăți

Deși fintech-urile pot vedea numerarul ca pe o relicvă, Ryta Zasiekina, fondatorul companiei fintech CONCRYT, consideră că va rămâne o piatră de temelie a încrederii consumatorilor.

„Problemele recente la bănci și la comercianții cu amănuntul din Marea Britanie, combinate cu o creștere a fraudei și nevoia de instrumente de bugetare mai bune, au subminat grav încrederea clienților în sistemele de plată. Având în vedere că aceste situații reamintesc riscurile asociate cu o societate fără numerar, nu este surprinzător că British Retail Consortium a raportat o creștere a utilizării numerarului”, a declarat Ryta Zasiekina.

Ea crede că viitorul va fi unul în care metodele de plată se vor diversifica:

„În fața unui peisaj economic în schimbare, cred că vom vedea o diversificare a metodelor de plată care oferă clienților siguranță și comoditate, inclusiv totul, de la numerar la plăți biometrice. În continuare, băncile și comercianții trebuie să acorde prioritate consolidării măsurilor de securitate pentru a se asigura că oamenii au încredere când folosesc diferite metode de plată.”