Dispar banii cash? Decizie pentru cei care plătesc în numerar. Se aplică de luna aceasta

euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Dispar banii cash? Norvegia și-a actualizat recent legislația pentru a forța companiile din întreaga țară să transporte și să accepte numerar, în ciuda faptului că plățile digitale devin tot mai populare.

Ce se întâmplă cu banii cash în Europa?

Națiunea scandinavă a introdus noua regulă începând din octombrie pentru a oferi consumatorilor o mai mare protecție când fac cumpărături și plătesc pentru bunuri și servicii esențiale cu numerar.

Guvernul norvegian a spus că, în timp ce revoluția numită ”fără numerar” nu dă semne de încetinire, cercetările au descoperit că aproximativ 600.000 de cetățeni evită complet plățile digitale și se bazează pe numerar. 

Legea privind acordurile financiare a fost redefinită astfel încât acești oameni să nu aibă de suferit, informează Yahoo.finance.

Australia vrea să urmeze exemplul Norvegiei

Și australienii par să meargă în aceeași direcție. Un sondaj Yahoo Finance realizat pe 180.000 de australieni arăta că 88% consideră că toate companiile ar trebui obligate să accepte plăți în numerar.

Politicianul australian Bob Katter încearcă să răspundă doleanțelor oamenilor, spunând că, deși plățile digitale sunt tot mai populare, ar trebui să existe întotdeauna loc pentru numerar.

„Băncile au puteri nelimitate în Australia. Este o bătălie care merită dusă”, a declarat politicianul.

De ce Norvegia protejează disponibilitatea numerarului

În 2023, plățile cu portofelul mobil au depășit popularitatea banilor cash în țările nordice și au unele dintre cele mai mari rate de utilizare din lume.

Potrivit băncii centrale a Norvegiei, țara are și cea mai mare utilizare anuală a cardurilor de plată per locuitor, norvegianul mediu folosind anul trecut un card de 550 de ori pentru a plăti ceva.

„Cardurile de plată fizice au fost folosite pentru majoritatea acestor plăți, dar numărul plăților cu cardul prin intermediul telefoanelor mobile crește rapid”, a precizat Norges Bank.

„Cel mai recent sondaj arată că 20% din plățile făcute la un punct de vânzare fizic au fost efectuate folosind diverse platforme de plată mobilă”, adaugă banca.

Chiar dacă națiunea pare să se îndepărteze tot mai mult de numerar, vrea să se asigure că oamenii vor putea plăti în continuare cu bani cash.

„Guvernul consideră că aceste grupuri trebuie să aibă aceeași oportunitate de a plăti ca toți ceilalți și, prin urmare, s-a asigurat că dreptul de a plăti cu numerar este consolidat”, anunța Executivul norvegian începutul acestui an.

Ministrul Justiției și Situațiilor de Urgență, Emilie Enger Mehl, a adăugat:

„Reglementările au fost neclare. Oamenii trebuie să știe sigur că pot plăti cu bani cash atunci când merg la magazin, restaurant sau la coafor”.

Asta înseamnă că fiecare afacere și serviciu oferit clienților va trebui să se asigure că numerarul este disponibil și acceptat.

Cu războaie și amenințări digitale, guvernul norvegian ia în serios pregătirea societății

Guvernul norvegian consideră că acest lucru va încuraja toată lumea să păstreze bani fizici, în caz de urgență.

„Guvernul ia în serios pregătirea societății pentru orice situație”, a spus Mehl.

„Lumea din jurul nostru devine din ce în ce mai tulbure, cu războaie, amenințări digitale și schimbări climatice. Trebuie să fim pregătiți pentru întreruperi de curent pe termen lung, defecțiuni ale sistemului sau atacuri digitale, care duc la eșecul plăților digitale”, a mai afirmat oficialul norvegian.

Incidentul CrowdStrike care a avut loc în luna iulie dovedește că pot exista momente în care banii cash rămân rege.

Norvegia se alătură altor țări în protejarea numerarului

Țara nordică nu este singura țară europeană care introduce măsuri de protecție a numerarului în era digitală.

În Franța, numerarul are curs legal și este ilegal ca întreprinderile să-l refuze ca formă de plată. Banca centrală a țării,a dezvăluit în 2022 că numerarul încă reprezenta 50% din toate plățile la punctul de vânzare (POS).

Irlanda a luat o decizie similară la începutul acestui an cu o lege specială.

Legislația cere ca supermarketurile, farmaciile și magazinele de proximitate să aibă întotdeauna bani fizici pentru a se asigura că oamenii pot accesa numerar ori de câte ori au nevoie.

De asemenea, trebuie să existe un număr minim de bancomate disponibile în opt regiuni geografice din Irlanda. Băncile ar putea fi sancționate dacă nu respectă noile reguli.