Dispar banii cash din Europa?!
Dispar banii cash?! În ultima perioadă, tot mai multe persoane au vorbit despre necesitatea restricționării plăților în numerar, în vederea îmbunătățirii monitorizării lor și a colectării eficiente a taxelor către bugetul de stat.
Recent, Parlamentul European și statele membre din UE au convenit să impună o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar în cadrul Uniunii Europene, ca parte a eforturilor de combatere a spălării banilor. Cu toate acestea, în Austria și în Germania, plățile în numerar au rămas, până acum, neîngrădite.
Burkhard Balz, membru al Consiliului de Administrație al Bundesbank, a zis într-o conferință de presă la Frankfurt pe Main că folosirea numerarului este crucială și constituie o componentă esențială a infrastructurii unei țări. Această decizie face parte dintr-un cadru legislativ destinat. Să îmbunătățească lupta împotriva finanțării terorismului, un acord care a fost negociat timp de doi ani și jumătate. Urmează să intre în vigoare în acest an.
Scopul este să se armonizeze reglementările existente din UE
Scopul este să se armonizeze reglementările existente, foarte diverse, din cele 27 de state membre ale UE, pentru a detecta și limita tranzacțiile dubioase. Acordul va asigura că escrocii, crima organizată și teroriștii nu vor mai putea legitima profiturile lor prin intermediul sistemului financiar, a zis ministrul de Finanțe din Belgia, Vincent Van Peteghem, a cărui țară deține președinția semestrială rotativă a Consiliului UE.
În decembrie 2023, Parlamentul European și statele membre din UE au aprobat crearea unei agenții a UE pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Sediul viitoarei organizații este disputat de mai multe țări, printre care Franța și Germania.
Noua agenție, cunoscută sub acronimul englezesc AMLA („Anti-money laundering authority”), va fi responsabilă pentru supravegherea și coordonarea autorităților naționale în vederea unei mai bune detectări și combaterii activităților suspecte transfrontaliere. Acest pachet de măsuri a fost propus de CE în iulie 2021. Comisarul pentru Servicii Financiare, Mairead McGuinness, a salutat acest important pas înainte în lupta împotriva banilor murdari în UE.
Sunt conturate trei scenarii diferite pentru plata cu numerar în anul 2037
Conform studiului Bundesbank, sunt conturate trei scenarii diferite pentru plata cu numerar în anul 2037.
Scenariul unu e intitulat este „Lumea plăților hiperdigitale”. Prezintă o societate extrem de digitalizată, în care utilizarea numerarului este aproape inexistentă în viața de zi cu zi a majorității oamenilor. Schimbările geopolitice și avansul digital au determinat transformări economice și sociale semnificative.
Digitalizarea și aplicarea inteligenței artificiale au contribuit la prosperitate. Toate aspectele vieții, inclusiv plățile, sunt profund digitalizate. Numărul sucursalelor bancare și al bancomatelor este redus la câteva, iar retragerea numerarului din acestea nu mai este posibilă, deoarece plata cash în magazine devine tot mai rar întâlnită.
Al doilea scenariu este denumit „Lumea plăților în renașterea numerarului”. Se conturează o revenire parțială a utilizării numerarului și beneficiile asociate acestuia. Ca răspuns la problemele întâmpinate în lanțul global de aprovizionare, oamenii se îndreaptă din nou către achiziționarea de produse la nivel local și regional. Gradul de conștientizare al populației cu privire la necesitatea pregătirii pentru dezastre și situații de criză a crescut, având în vedere experiențele recente.
După eliminarea monedelor de 1 și 2 cenți, introducerea practicilor de rotunjire și creșterea utilizării dispozitivelor de plată, oamenilor le devine mai ușor și mai rapid să utilizeze numerarul. În acest scenariu, utilizarea numerarului a înregistrat inițial o scădere, dar s-a stabilizat în anii 2030.
Scenariul hibrid
Al treilea scenariu este denumit „Lumea plăților hibride”. Reflectă un mediu în care utilizarea sau renunțarea la numerar depinde în mare măsură de condițiile de viață și de atitudinile individuale. În sectorul comerțului cu amănuntul, clienții sunt încurajați să opteze pentru plăți fără numerar.
Accesul la numerar este treptat restricționat, iar utilizarea acestuia este în declin. În toate cele trei scenarii, proporția plăților în numerar din totalul tranzacțiilor este prognozată să scadă în următorii 15 până la 20 de ani, comparativ cu situația actuală.
Cu toate acestea, spune Burkhard Balz, în niciunul dintre scenariile viitoare numerarul nu va dispărea complet. În două dintre cele trei scenarii, accesul și acceptarea plăților în numerar nu ar fi garantate în totalitate. Ar însemna că libertatea de alegere ar fi practic anulată. Rolul stabilizator al numerarului ar fi pus în pericol în perioadele de criză.
Utilizarea numerarului nu va înceta niciodată în Elveția
Banca Națională a Elveției este de părere că utilizarea numerarului nu va înceta niciodată în Elveția, în ciuda creșterii popularității aplicațiilor de plăți, a declarat vicepreședintele SNB, Martin Schlegel. Țări care au înregistrat în ultimii ani scăderi semnificative în utilizarea numerarului, continuă să utilizeze bancnotele după ce au atins un anumit nivel.
Martin Schlegel consideră că, deși utilizarea numerarului va scădea pe termen lung în Elveția, este dificil de prevăzut care va fi nivelul de bază al utilizării acestuia în țară. Totuși, Martin Schlegel a avertizat cu privire la posibila spirală negativă cauzată de reducerea numărului de sucursale bancare și bancomate, care ar conduce la o utilizare mai redusă a numerarului.
Banca Națională a Elveției monitorizează cu atenție situația bancomatelor și a sucursalelor bancare și va lua măsuri în cazul în care tendința descendentă se accelerează. Martin Schlegel a refuzat să comenteze impactul reducerii sucursalelor bancare după ce, în anul 2022, UBS a preluat Credit Suisse, declarând că este o decizie de afaceri a UBS.