Cu toate acestea, în Regatul Unit utilizarea numerarului a început să scadă, deoarece băncile și-au mutat majoritatea operațiunilor online, multe sucursale au fost închise, iar consumatorii folosesc din ce în ce mai mult carduri și smartphone-uri pentru majoritatea tranzacțiilor, potrivit Marketplace.
Marea Britanie riscă să se transforme într-o societate fără numerar
Un raport recent sugerează că Marea Britanie este în pericol să se transforme într-o societate fără numerar. Un alt raport anticipează că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar înainte de 2026.
Pentru bănci poate fi o veste bună: nu vor mai trebui să suporte costurile de manipulare a banilor fizici. De asemenea, pentru autoritățile de la Londra ar fi mai ușor să combată evaziunea fiscală, traficul de droguri și alte tipuri de activități infracționale bazate pe numerar.
Pentru milioane de englezi este o veste proastă
În schimb, pentru milioanele de britanici care folosesc încă bancnote și monede ca mijloc de plată, vestea este una proastă. Majoritatea englezilor nici nu vrea să audă că nu va mai avea în portofel bani cash.
„Noi nu folosim numerar deloc”, spune Emma Kirby, chelneriță la o cafenea din stațiunea Brighton. „Avem coduri QR la mese, așa că oamenii plătesc cu cardurile online”, explică ea. Angajații din sectorul ospitalier par totuși să prefere bacșișul clasic, cash, deoarece banii intră direct în buzunarele lor.
Mulți se tem de internet banking sau de carduri
Pentru mulți englezi, abandonarea banilor fizici este o chestiune mai gravă, considerând că reprezintă o mare amenințare de ordin financiar. Într-una din bisericile din Brighton, părintele Felix Mascarenhas spune că aproximativ jumătate din venitul bisericii sale provine din banii adunați de la enoriași.
„Oamenilor le place să dea o liră aici, o liră acolo”, a spus acesta. „Congregația de aici este foarte veche, unde vin oameni în vârstă. Mulți se tem de internet banking sau de carduri. Le este frică de fraudă”, a explicat el.
„Ar fi rău pentru biserici, dar și pentru alte instituții care depind de generațiile mai în vârstă. Da, ar fi loviți puternic”, estimează preotul.
Recesiunea va împinge oamenii să revină la bancnote și monede
Un procent substanțial din rândul populației britanice ar putea fi grav afectat. Datele arată că aproximativ 8 milioane de oameni din Marea Britanie depind în viața de zi cu zi de cash, deoarece nu au o conexiune la internet, smartphone sau abilități digitale.
Hughes-Barlow consideră că recesiunea din Regatul Unit va împinge din ce în ce mai mulți oameni să revină la tranzacțiile cu bancnote și monede, deoarece aceasta e o modalitate mai bună de a gestiona cheltuielile.
O inițiativă care implică marile bănci este în curs de desfășurare pentru a îmbunătăți accesul la numerar în Regatul Unit. Sub presiunea costului ridicat al vieții, noul guvern de la Londra s-a angajat să apere dreptul de a folosi bancnote și monede și să oprească eliminarea totală a banilor cash.