Este anunțul momentului pentru milioane de angajaţi! Avocatul Gheorghe Piperea a tras un semnal de alarmă, punctând că se întâmplă „evenimente extrem de grave” în legătură cu banii de pensie ai românilor.
Dispar banii de pensii! Anunțul dimineții pentru 8 milioane de români
Avocatul Gheorghe Piperea a avertizat joi, 28 iulie, că românii au rămas fără circa 8 la sută din banii cu care au contribuit la Pilonul II de pensii, în doar șase luni.
Totodată, avocatul a explicat că este vorba despre mai mult de 7 miliarde de lei dintr-un total de 88 de miliarde de lei.
Conform celor spuse de Gheorghe Piperea, banii au fost pierduți nu doar prin furt, ci și prin investiții păguboase – de exemplu, în obligațiuni emise de către bănci rusești.
„Evenimente extrem de grave se întâmplă pe “piață” pensiilor publice administrate privat (Pilon II) și nimeni nu ia atitudine, nimeni nu iese în stradă: în numai 6 luni, banii noștri din fondurile de pensii administrate privat s-au erodat cu cca 8%.
S-au vaporizat peste 7 mld lei, dintr-un total de 88 de mld… Inclusiv prin furt și investiții în obligațiuni emise de bănci rusești.
Reamintesc un principiu din lege (care, din păcate, s-a transformat, în practică, într-un simplu slogan propagandistic): suntem proprietari asupra “activelor” acumulate în contul nostru la aceste fonduri. Constituția ne garantează (cică) dreptul de proprietate…”, a avertizat Gheorghe Piperea.
Mesajul transmis anterior de Gheorghe Piperea
În altă ordine de idei, amintim că Gheorghe Piperea a reacționat la controalele ANAF, punctând că autoritățile nu trebuie să se limiteze doar la compararea averii afișate cu averea câștigată legal, acest lucru fiind „o greșeală de concepție” și „o depășire clară a dispozițiilor legale”.
„Fiscul român vrea să verifice mai mult de jumătate de milion de români care, cică, nu își țin averile de 20 de miliarde de euro în bănci. Urmează controale fiscale la sânge, așa cum nu au “șansa” multinaționalele, că așa e în tenis …
Dacă faci 561.000 de controale, vei avea 561.000 de procese. Cei 561.000 de români vizați de Fisc vor considera un atac existențial la adresa lor și a familiilor lor dacă vor fi obligați să plătească 10% din valoarea bunurilor dobândite”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Acesta explică faptul că este complet legal să ai active sau bani cash care să nu fie neapărat în bancă și este o greșeală din partea ANAF să se limiteze doar la verificarea averii afișate cu averea câștigată legal.
„Există în Codul Fiscal și în Codul de procedură fiscală așa-numita metodă a patrimoniului net, care înseamnă să verifici averea afișată vs averea câștigată legal, scriptic. Și, dacă există diferență între cele două tipuri de valori, se va pune un impozit.
Dacă te limitezi la a verifica ce are omul în cont este o greșeală de concepție și este și o depășire clară a dispozițiilor legale, pentru că, cel puțin deocamdată, este legal să ai active sau bani cash care să nu fie neapărat în bancă. Este adevărat că există un risc de furt sau devalorizare dacă îți ții banii acasă, dar, totuși, ce valoare se va păstra dacă ții banii în bănci când dobânda este negativă?!”, a mai spus Piperea.