Buletinele de identitate devin istorie? Ce este Identitatea digitală europeană (eID)
Identitatea digitală europeană (eID) va permite cetățenilor din Europa să se identifice și să se autentifice electronic în mod sigur și fiabil prin smartphone-urile lor.
Reforma extinsă a identității digitale, destinată aplicării în întreaga Uniune Europeană, este aproape de finalizare. Obiectivul este nu doar digitalizarea procedurilor oficiale, ci și facilitarea multor alte activități.
Până în 2026, toate cele 27 de state membre ale UE vor trebui să ofere soluții pentru stocarea sigură a identității digitale pe telefoanele mobile ale cetățenilor, sub forma unui portofel digital, conform FutureZone.
Portofelul european și eID permit utilizatorilor să efectueze proceduri oficiale digitale și să ofere dovezi necesare companiilor.
Acestea pot fi utilizate pentru autentificarea sigură la servicii precum Google, Facebook sau Amazon și pentru verificarea vârstei în diverse locații, cum ar fi discotecile. Sistemul este funcțional și în afara granițelor Europei.
Thomas Lohninger de la organizația pentru drepturile civile Epicenter.works a explicat că cetățenii austrieci vor putea, de exemplu, să utilizeze permisul de conducere pe smartphone în Germania sau să-și confirme vârsta folosind ID-ul digital într-un supermarket din Spania.
„În calitate de austriac, de exemplu, veți putea să vă arătați permisul de conducere pe smartphone în Germania sau să vă confirmați vârsta cu ajutorul ID-ului digital într-un supermarket spaniol”, explică Thomas Lohninger.
Soluția austriacă – cea mai sigură soluție mobilă din UE
Baza pentru sistemul eID se regăsește în cadrul „Regulamentului eIDAS”. Un acord între Consiliul UE, Parlament și Comisie este iminent și va stabili condiții-cadru uniforme pentru sistemele eID în toate statele membre ale UE.
Implementarea acestor sisteme va fi responsabilitatea fiecărui stat membru în parte.
În loc să existe un standard de securitate comun la nivelul UE, se va opta pentru sisteme naționale de certificare, ceea ce poate duce la variabilitate în standardele aplicate.
Această diversitate poate fi problematică, deoarece impune standarde diferite în întreaga Uniune Europeană.
Soluția austriacă a fost recunoscută de UE drept „cea mai sigură soluție mobilă din toate țările UE”. Cu toate acestea, conform declarațiilor, aceasta va trebui să fie adaptată din punct de vedere tehnic la noile standarde.