Schimbare majoră la nivelul telefoanelor mobile! Procesul a fost demarat deja, varianta care înlocuieşte cartela SIM fiind deja populară în multe zone de pe glob. Despre ce este vorba şi ce avantaje prezintă această soluţie modernă?
Se anunţă sfârşitul unei ere! Cartelele SIM ar putea dispărea din telefoanele noastre în anii următori.
Putem să începem să spunem adio cartelelor SIM fizice! Cu ce au început deja să fie acestea înlocuite?
Milioane de persoane au renunțat deja la cartelele SIM fizice și au optat pentru varianta lor virtuală, denumită eSIM.
Utilizatorii nu mai primesc o cartelă fizică de la un operator de telefonie mobilă, ci îşi activează serviciul în mod digital, conectându-se la o aplicaţie sau scanând un cod QR.
Software-ul se conectează din mers la o nouă reţea celulară, eliminând astfel nevoie de a căuta un magazin al unui operator de telefonie mobilă.
În plus, eSIM-urile permit folosirea a două numere de telefon simultan: unul pentru muncă şi altul pentru apeluri personale sau un număr internaţional, pe lângă serviciul obişnuit, atunci când mergeţi în străinătate.
Multiple avantaje oferite de varianta eSIM
Potrivit Wall Street Journal, veteranii din industrie spun că renunţarea la SIM-urile fizice şi la spaţiul dedicat acestora în interiorul dispozitivelor va însemna că producătorii de telefoane vor putea construi aparate mai elegante de acum încolo.
„Viziunea este că puteți obține un telefon de la oricine și, în momentul în care activați dispozitivul, vă alegeți operatorul de servicii și puteți pleca”, afirmă un analist din industria wireless.
În acest moment, eSIM-urile sunt populare în Europa şi Asia, unde consumatorii sunt mai obişnuiţi să schimbe între diferite planuri preplătite pentru a obţine cel mai bun pachet de date disponibil. În SUA, pe de altă parte, utilizatorii rămân de obicei cu un singur operator.
eSIM-urile permit operatorilor sau producătorilor de dispozitive să lanseze rapid actualizări de software în cazul în care sunt identificate vulnerabilități de securitate, afirmă un reprezentant al Amdoc, o companie de software eSIM.
„Puteți trimite brusc o actualizare de securitate la milioane de oameni la nivel global dacă se găsește o problemă. Nu poți face acest lucru cu SIM-urile fizice”, spune Anthony Goonetilleke.
Smartphone-urile Google au capabilități eSIM încă de la modelul Pixel 2 din 2017, iar Apple le-a adăugat la iPhone-uri începând cu iPhone XS din 2018.
Începând cu modelul iPhone 13 din 2021, Apple nu mai include cartele SIM fizice în cutie. Iar telefonul pliabil Razr produs de Motorola în 2019 nu a acceptat deloc cartelele fizice.