Potrivit unui nou studiu, este foarte puțin probabil ca acest tip de hidrogen să devină un înlocuitor ieftin pentru centralele pe gaz din locuințele din Europa, potrivit CarbonBrief. În plus, pompele de căldură câștigă teren.
Cine sunt cei care continuă să susțină hidrogenul
Publicată de curând în revista ”Energy Conversion and Management”, cercetarea concluzionează că, în UE și în Marea Britanie, un sistem ecologic de încălzire, pe bază de hidrogen, ”ar fi de aproximativ două până la trei ori mai scump” decât unul care se bazează pe pompe de căldură electrice.
Decarbonizarea căldurii este un obiectiv cheie pentru guvernele care doresc să-și atingă obiectivele climatice și să pună capăt dependenței de gaze. Așa că pompele de căldură au început să fie considerate cea mai bună opțiune pentru reducerea emisiilor de carbon. Cu toate acestea, lobbyiștii din industria gazelor și politicienii conservatori din UE și Marea Britanie continuă să susțină hidrogenul.
Viitorul este al pompelor de căldură
Acest studiu explorează o serie de scenarii pentru reducerea emisiilor care provin de la sistemele de încălzire din Europa. Concluzia este că o tranziție spre emisii scăzute de carbon, care menține costurile scăzute fără a provoca daune excesive asupra mediului, este „posibilă doar prin intermediul pompelor de căldură”. De asemenea, se spune în document, hidrogenul „albastru”, produs folosindu-se gaz cu dioxid de carbon (CO2) captat, ar fi fost o opțiune rentabilă pentru doar câteva gospodării, având în vedere prețurile la gaze.
Dar hidrogenul „albastru”?
Hidrogenul „albastru”, care se bazează în continuare pe combustibili fosili, aplică tehnologia de captare și stocare a carbonului pentru a elimina aceste emisii din aer. Această metodă ar putea face relativ ușoară modernizarea infrastructurii combustibililor fosili cu tehnologia de eliminare a carbonului.
Mare parte a căldurii din casele europenilor este generată folosindu-se combustibili fosili. Asta înseamnă că încălzirea rezidențială este responsabilă pentru aproximativ 13% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE și Regatul Unit. Pe lângă eficiența energetică, pompele de căldură reprezintă tot mai mult o alternativă eficientă la combustibilii fosili.
Hidrogen scump, pompe de căldură mai ieftine
Instalarea unei pompe de căldură nu este ieftină, dar eficiența ei duce, în timp, la economisirea unor sume importante, pentru că aceaasta folosește, de exemplu, jumătate din energia electrică a cuptoarelor electrice. Și, pe măsură ce popularitatea pompelor de căldură începe să crească, prețurile lor vor scădea, așa cum s-a întâmplat cu panourile solare. În schimb, susțin autorii studiului, hidrogenul vine la pachet cu diverse costuri, care depind de modul în care este produs.
O modalitate mai puțin eficientă de a furniza energie
Majoritatea hidrogenului cu emisii scăzute de carbon este fie „verde”(produs prin descompunerea apei în cele două componente ale sale – apă și oxigen – folosind electricitate ) fie „albastru”. Ultima opțiune înseamnă emisii la fel de mari din cauza scurgerilor de metan și a captării imperfecte a CO2.
Hidrogenul verde, deși are emisii scăzute, este foarte costisitor de produs și nu se poate spune cât de mare va fi cererea pentru el. În prezent, doar 0,04% din tot hidrogenul produs este verde. În plus, hidrogenul este o modalitate mai puțin eficientă de a furniza energie, decât prin pompele de căldură.