Un număr mic de case din Marea Britanie a instalat pompe de căldură, care folosesc electricitatea pentru a atrage căldura din sol sau din aer în casă și ar putea juca un rol major în reducerea emisiilor de carbon.
Guvernul de la Londra vrea ca în țară să fie instalate 600.000 de pompe de căldură pe an pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice ale Regatului Unit, dar răspunsul publicului nu a fost cel așteptat.
Prima iarnă cu o pompă de căldură a venit cu câteva lecții
Pentru cei care au deja făcut pasul, prima iarnă cu o pompă de căldură a venit cu câteva lecții care ar putea ajuta la îndepărtarea Marii Britanii de gaze și petrol. Pompele de căldură, sisteme de încălzire și răcire care funcționează doar cu energie electrică, revin în lumina reflectoarelor.
Denumite cea mai bună soluție la criza climatică și „un răspuns la valurile de căldură”, pompele de căldură încep să câștige teren. În ultimul deceniu, companiile au început să dezvolte o nouă generație de pompe de căldură cu „compresoare cu turație variabilă acționate de invertor”.
Această tehnologie oferă pompelor de căldură capacitatea de a transporta mai rapid căldura și a o aduce în interior, scrie The Guardian.
Instalarea corectă este esențială pentru buna funcționare a unei pompe de căldură
Instalarea corectă este esențială pentru buna funcționare a unei pompe de căldură. Paul Brabbins știe foarte bine acest lucru, după ce a stat luni de zile în frig din cauza unei instalații defectuoase.
Alarmat de preocupările legate de mediu, Brabbins a decis in iulie anul trecut să instaleze o pompă de căldură în casa sa din cărămidă.
„Așa cum se știe, prețul gazului a crescut și s-au făcut reclame la aceste pompe. Ne-am gândit că este un moment bun să schimbăm sistemul de încălzire”, a povestit el.
După ce a primit subvenția guvernamentală de 5.000 de lire sterline, pompa de căldură cu sursă de aer l-a costat în jur de 7.000 de lire sterline. Dar s-a confruntat imediat cu probleme majore, fiind nevoit să se bazeze pe aeroterme și pe încălzitorul cu ulei, după ce temperaturile au scăzut în lunile mai reci.
”Pur și simplu am înghețat”
„Uneori nu aveam nici apă caldă, nici încălzire centrală. Stăteam cu pulovere groase și pături. Pur și simplu am înghețat”, a continuat englezul.
El spune că compania de instalații a trimis ingineri specialiști de multe ori în lunile de toamnă și iarnă, dar „fără folos”, și i-au fost furnizate diverse aparate de încălzire. Problemele au fost rezolvate cu aproximativ o lună în urmă, spune Brabbins.
Alții au avut experiențe mai bune
Alții au avut experiențe mai bune. După ce centrala pe gaz a lui Jade McAllister s-a defectat, ea a considerat că a venit momentul să ia subvenția guvernamentală și să achiziționeze o pompă de căldură. La un an de la instalare, susține că a luat decizia corectă.
„Am avut o iarnă foarte friguroasă și pompa de căldură a fost în regulă, nu a avut probleme și ne-a ținut de cald fără să plătim sume uriașe”, spune ea. Ben Richards auzise că instalarea defectuoasă a pompei de căldură i-ar putea face pe proprietari să regrete alegerea făcută.
„Am văzut din mass-media că unii oameni au avut o experiență proastă cu pompele de căldură, dar alții s-au bucurat de ele. Diferența pare să fie în cât de pricepută și atentă a fost echipa de proiectare și instalare”, a spus el. Așa că, anul trecut în martie, a înlocuit boilerul vechi cu o pompă de căldură cu sursă de aer.
Richards spune că izolația casei a fost „fie foarte prost făcută, fie inexistentă”, ceea ce l-a determinat să o îmbunătățească înainte de a instala pompa de căldură.
Pompa de căldură și instalarea au costat aproape 13.000 de lire sterline și a trebuit să înlocuiască unele calorifere, plătind 5.700 de lire sterline. Richards a beneficiat de subvenția sistemului Home Energy Scotland, de 7.500 de lire sterline, și de un împrumut fără dobândă de 2.500 de lire sterline.