Prețurile la gaze explodează, lumea caută alternative la încălzirea caselor. Ce variante avem

În același timp, crește presiunea pe liderii mondiali înaintea negocierilor internaționale privind climatul, COP26, pentru a reduce rapid utilizarea combustibililor fosili, inclusiv a gazelor naturale. Lipsa gazelor și criza climatică au dat naștere unei întrebări importante: există o modalitate mai bună de a ne încălzi casele?

Care sunt alternativele la gaz

Pe măsură ce prețurile la gaze cresc, unele țări au fost nevoite să repornească centralele pe cărbune pentru a umple golul producției de energie electrică. Dar există alternative mai curate pentru alimentarea casei.

Panourile solare

Panourile solare pe acoperiș sunt deosebit de bune pentru încălzirea apei. Oamenii pot stoca energia și pot vinde energie neutilizată înapoi la rețeaua electrică națională, dar subvențiile și stimulentele variază de la o țară la alta, în timp ce costurile inițiale pot fi mai mari decât pentru sistemele convenționale de încălzire a apei.

La nivel global, energia solară internă a îndeplinit doar 2,1% din cererea de căldură și apă în 2018, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Hidrogenul verde

Acest combustibil a fost promovat ca o alternativă curată, deoarece poate fi derivat din surse precum apa și este produs cu energie regenerabilă. Dar combustibilul este încă în faza de dezvoltare.

Pompele de căldură

Devin o alternativă populară. Există două tipuri principale – pompe de căldură cu sursă de aer, care extrag căldura din aer, și pompe de căldură cu sursă de sol, care extrag căldura din sol – și ambele funcționează în esență ca reversul unui frigider.

Între 2007 și sfârșitul anului 2020, au fost instalate aproape 15 milioane de unități de pompă de căldură în 21 de țări din Europa.

Gazele naturale reprezintă 32% din consumul de energie al gospodăriilor din statele UE

În timp ce unele țări, precum Marea Britanie, au trecut la eliminarea treptată a cărbunelui, folosesc mai mult gaz – dar nici gazul natural nu este un combustibil cu emisii reduse. Este mai eficient decât cărbunele și emite mai puțin dioxid de carbon când este ars.

Dacă SUA și Regatul Unit se bazează pe gaze pentru aproximativ 40% din electricitate, Uniunea Europeană este puțin mai puțin dependentă. Gazul natural reprezintă 32% din consumul de energie al gospodăriilor din cele 27 de țări, mai mult decât electricitatea alimentată cu combustibili fosili (25%), sursele regenerabile de energie (20%) și produsele petroliere (12%).

Deoarece multe țări se leapădă de cărbune – care este cel mai mare emițător dintre toți combustibilii fosili folosiți pe scară largă -și trec la gazul natural în timpul tranziției către surse regenerabile, acesta va juca un rol tot mai mare în mixul energetic.

Sursă foto: Dreamstime