Practic, pentru cei aproape un milion de cetateni romani care calatoresc in Uniunea Europeana, vor exista doua restrictii de cumparare a produselor din duty-free. Prima tine de numarul de produse pe care il pot cumpara din tarile Pietei Unice fara a plati taxe vamale si TVA, iar cea de-a doua este legata de reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului. In UE se permite cumpararea fara taxe a doua cartuse de tigari, o sticla de whisky sau 250 ml de apa de toaleta. Oricare ar fi situatia, fara taxe vamale si TVA pot fi introduse in tara doar doua cartuse de tigari si trei litri de bauturi alcoolice (whisky, votca, gin sau vin). Ce depaseste aceasta valoare se confisca de catre vamesi. Statistici ale Ministerului Finantelor arata ca in zona de granita exista sute comercianti (patroni de restaurante si hoteluri) care cumpara tigari si bauturi alcoolice doar din magazinele duty-free, realizand astfel profituri uriase. Oficialii MF spera ca aplicarea corecta de catre vamesi a restrictiilor de cumparare va reduce evaziunea fiscala rezultata din acestea.
Eugen Dragnea, director adjunct la Directia Generala a Vamilor, spune ca Romania nu negociaza inca cu UE capitolele legate de impozitele indirecte. „Credem ca impozitele care tin de zonele libere de comert vor fi negociate in cel mult doi ani”, spune Dragnea.
De la 1 ianuarie 2002, aeroporturile, porturile si punctele de iesire de la granitele cu tarile nemembre UE nu vor mai dispune de magazine de tip duty-free unde se cumpara produse fara a se plati TVA si taxe vamale. Ideea a aparut prin directiva Comisiei Economice Europene nr. 680/ 1991, dar a fost parafata la intrunirea Consiliului European de la Viena la 11 decembrie 1998. De la inceputul anului viitor, cetatenii din UE nu vor mai putea sa cumpere produse de larg consum fara plata taxelor vamale sau a TVA decat in valoare de maximum 90 euro. Ungaria, Cehia si Polonia au trecut, la randul lor, la abolirea duty-free-urilor, dar graba cu care au facut acest lucru a condus la un haos total, atat pentru buget, cat si pentru companiile care detin astfel de centre comerciale.