De-a lungul timpului, a dispărut un procent semnificativ din paginile web de pe internet. De exemplu, sunt pierdute 38% din paginile web care existau în 2013. Potrivit The Independent, acestea au fost șterse sau mutate.

A dispărut un procent semnificativ din paginile web

Fenomenul este prezent și în cazul paginilor noi. Mai exact, 8% din paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile. Aceste pagini tind să dispară atunci când sunt șterse sau mutate.

Conform studiului realizat de Pew Research Center, acest lucru se întâmplă mai degrabă în cazul site-urilor web funcționale, decât atunci când dispar site-uri web întregi.

Efectul înseamnă că dispar cantități mari de știri și conținut de referință important. Potrivit studiului, aproximativ 23% dintre paginile de știri includ cel puțin un link rupt.

Totodată, procentul este de 21% în cazul site-urilor guvernamentale. Procentul este și mai mare în cazul paginilor de pe Wikipedia.

54% dintre acestea includ în referințele lor un link care nu mai există.

internet
Internet SURSĂ FOTO: Dreamstime

Fenomenul a fost înregistrat și pe rețelele de socializare

Același efect are loc și în social media, potrivit sursei menționate. O cincime din tweet-uri dispar de pe site la câteva luni după ce au fost postate.

Studiul a fost realizat prin colectarea unui eșantion aleatoriu de aproape un milion de pagini web, preluate de la Common Crawl, un serviciu care arhivează părți ale internetului.

Cercetătorii au căutat apoi să vadă dacă acele pagini au continuat să existe între 2013 și 2023.

S-a constatat că 25 % din toate paginile colectate între 2013 și 2023 nu mai erau disponibile.

Dintre acestea, 16 la sută dintre pagini proveneau de pe un site web care continua să existe, în timp ce 9 la sută se aflau pe site-uri web care nu mai existau deloc.

Fenomenul este explicat prin termenul „link rot”, adică deteriorarea în timp a hyperlink-urilor/legăturilor.

Cu cât un hyperlink există mai mult timp pe internet, cu atât se deteriorează mai mult și, în cele din urmă, devine inactiv și inaccesibil.

Aceasta înseamnă că, atunci când un utilizator încearcă să acceseze un anumit link, acesta nu mai indică fișierul, pagina web sau serverul dorit.

Linkurile „putrede” pot crea diverse provocări pentru utilizatorii care încearcă să navigheze în vasta întindere a internetului în căutarea unor informații valide.

În plus, fenomenul poate afecta negativ clasamentul site-urilor web și rezultatele optimizării pentru motoarele de căutare (SEO).