Când încearcă să prezică modul în care clima se va schimba ca urmare a creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră, oamenii de știință folosesc ceva numit calea reprezentativă de concentrare sau RCP. Ele reprezintă un viitor al climei sub diferite niveluri de emisii de gaze cu efect de seră.

Situația se complică la nivel mondial

În acest studiu, autorii au analizat două RCP uri: RCP 4.5 și RCP 8.5. Conform RCP 4.5 – considerat un scenariu moderat – emisiile ating vârful în 2050 și sunt apoi urmate de o creștere mai lentă. În conformitate cu RCP 8.5 -considerat drept un scenariu „ mai grav” – emisiile ating vârful în 2100 și sunt apoi urmate de o creștere lentă.

În aceste scenarii, autorii sugerează că 10 până la 95 la sută din suprafața oceanului va trece prin condiții nemaivăzute până acum sau o schimbare a „climatului” lor.

Amenințări uriașe

Acest lucru amenință viețuitoarele care numesc aceste oceanele ”acasă”.

”Dacă sunt adaptate la condițiile în care trăiesc și acele condiții încep să dispară sau să fie înlocuite cu altă climă, nu pot migra într-un alt loc pentru a găsi acel climat cu care s-au obișnuit”, spune Katie Lotterhos, profesor asociat de științe marine și de mediu la Universitatea Northeastern.

Lotterhos și alți cercetători au căutat să înțeleagă modul în care climatele s-au schimbat din 1800 și să proiecteze modul în care se așteaptă să fluctueze până în 2100.

Pentru a formula concluzii, echipa a modelat climatul de la suprafața oceanului pe parcursul unei perioade de 300 de ani.

”Dacă emisiile de carbon continuă pe drumul de pînă acum cu „business as usual”, viața marină ar fi forțată să se adapteze sau să moară, sustine Katie Lotterhos.â

Sursa foto: Dreamstime