În curând, paracetamolul și ibuprofenul ar putea fi create din hârtie
În prezent, industria farmaceutică se confruntă cu probleme din cauza sustenabilității pentru că medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, necesită precursori chimici derivați din petrol.
Din fericire, Universitatea din Bath și Institutul pentru Sustenabilitate din Anglia au găsit o soluție inovatoare, ci anume: au sintetizat analgezice făcute din hârtie, folosind un compus bio-regenerabil numit β-pinen (un produs secundar al industriei hârtiei).
Prin transformarea acestui compus în precursori farmaceutici, s-a putut crea paracetamol și ibuprofen. Astfel, a fost creată o alternativă sustenabilă și bazată pe plante pentru producția de medicamente, evitându-se utilizarea de precursori derivați din petrol. Metoda permite, de altfel, o producție neîntreruptă de medicamente și abordează scalabilitatea.
În ciuda faptului că această metodă este mai costisitoare decât metoda tradițională care utilizează țiței, ea are un potențial semnificativ în reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Momentan, este necesară continuarea cercetărilor pentru a înțelege pe deplin toxicitatea, mecanismele de degradare și aspectele genetice ale acestor medicamente.
Ce se întâmplă dacă combinăm alcoolul cu ibuprofen sau cu meloxicam?
Ibuprofenul aparține unei clase de medicamente numite medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS), care includ aspirina, și care sunt folosite de obicei pentru tratarea febrei și a durerii. Ibuprofenul împiedică organismul să creeze substanțe care provoacă inflamație, ajutând astfel la reducerea durerii și a febrei. Meloxicamul este și el un tip de medicament AINS, prescris frecvent pentru tratarea artritei.
Deși, în general, meloxicamul este sigur, el devine periculos atunci când este amestecat cu alcool. Combinația de alcool și meloxicam provoacă un stres suplimentar asupra mucoasei stomacului, provocând ulcer și gastrită, care duc la sângerare gastrointestinală superioară.
Atenție! Meloxicam este prescris în funcție de greutate, adică dacă o persoană pierde o cantitate semnificativă din greutate și continuă să ia aceeași cantitate de meloxicam, ar putea ajunge la supradoză. Atunci când o persoană folosește meloxicam în exces sau amestecă medicamentul cu alcool, riscă să se confrunte cu o supradoză. Simptomele supradozajului de meloxicam includ:
- durere în piept sau în gât;
- scădere severă a energiei;
- colorarea albăstruie a pielii, buzelor sau unghiilor;
- dificultăți de respirație sau ritm cardiac rapid;
- convulsii;
- comă.