Dispar aceste pensii din România

Dispar aceste pensii din România! Marcel Ciolacu nu renunță la reforma pensiilor de serviciu. În cadrul unui discurs la Ministerul Justiției, premierul a avut un mesaj pentru magistrați.

El a spus că nu va renunța la reforma pensiilor de serviciu pentru ca România să nu piardă bani din PNRR. Este vorba despre 1,7 miliarde de euro.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu vin în contextul în care CCR a admis sesizarea ÎCCJ referitoare la pensiile de serviciu.

„Niciodată, ca om politic, nu am comentat nicio decizie a Curții Constituționale, nu am comentat nicio decizie, indiferent pe cine a vizat, a unui magistrat, fie procuror, fie judecător.

Mai avem de îndeplinit un singur jalon pentru a obține cererea de plată numărul 3. Este vorba de jalonul care privește pensiile speciale”, a declarat Marcel Ciolacu.

România riscă să piardă bani

Șeful Guvernului de la București a mai spus că România nu poate risca să piardă bani.

Prim-ministrul spune că acest lucru se va întâmpla dacă nu va exista o reformă în ceea ce privește pensiile de serviciu.

„Înțelegem cu toții activitatea pe care o desfășurați, înțelegem cu toții complexitatea activității pe care o desfășurați. Este cazul să ne aplecăm foarte repede și la cerințele Comisiei Europene, care, la cum le-am văzut eu azi-noapte, trimise de echipele tehnice sunt unele rezonabile.

România nu poate pierde 1,7 miliarde de euro dintr-o tranșă de plată 2,4 miliarde. România nu își permite acest lucru, ca din cauza unui jalon, PNRR-ul să fie pus sub semnul întrebării. În PNRR nu vorbim numai de bani, vorbim de reforme. Reforme necesare statului român”, spune prim-ministrul.

Pensiile magistraților, modificate

Parlamentul, la finalul lunii iunie, a adoptat o serie de modificări ale pensiilor magistraților. Modificările arătau că procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum.

Adică ei se puteau pensiona indiferent de vârstă, dacă aveau 25 de ani vechime. Aceștia beneficiau de o pensie de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.

Modificarea presupune instituirea unei perioade de garanție de cinci ani pentru pensionarii cu pensie de serviciu.

De anul viitor, vârsta de pensionare va crește etapizat. În anul 2024, pensionarea se va face la 50 de ani. În anul 2035, pensionarea se va face la 60 de ani.

Parlamentul mai adoptase o măsură de impozitare cu 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

Până la sfârșitul lunii iulie, au fost acordate în total 10.310 pensii de serviciu. Din această cifră, peste jumătate, mai exact 5.309 pensii, au fost alocate procurorilor și judecătorilor. Potrivit datelor publice, pensia medie în această categorie se ridică la 21.583 de lei.

Pensiile de serviciu sunt acordate și persoanelor care fac parte din corpul diplomatic și consular, funcționarilor publici din parlament, personalului aeronautic civil, personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, precum și angajaților Curții de Conturi.