Dispar râurile din România! Urgia care tocmai s-a abătut peste țara noastră

Sursă: Dreamstime

Dezastru în România, din cauza secetei! Autorităţile spun că totul ar putea reveni la normal doar peste câţiva ani, însă numai dacă revin şi ploile. Unde se înregistrează cele mai mari probleme, în acest moment?

Sunt zece luni de când nu a mai plouat în cantităţi suficiente în România. S-au înregistrat mai puţin de 400 de litri de apă pe metru pătrat în acest interval, iar efectele sunt deja dezastruoase.

Dezastru în România! Dispar râurile şi lacurile din cauza ploilor insuficiente

Mai multe râuri au dispărut deja, Dunărea este la jumătate din debitul normal, iar la centrala nucleară de la Cernavodă mai este un metru de apă până se declașează restricțiile pre-alertă.

Iar în regiunea Moldovei, patru râuri au secat complet şi multe altele s-au transformat în câteva fire subţiri de apă.

Situaţia a fost mai tragică doar în anul 2007, atunci când, din toamnă şi până în vară, s-au acumulat numai 380 de litri de apă pe metru pătrat.

În zona hidrografică Prut-Bârlad, patru râuri au secat complet. Râul Rebricea nu mai are deloc apă pe cei 27 de kilometri din Iași până în Vaslui. Singurul semn care aduce aminte de el este un panou care avertiza să fie păstrate apele curate.

Nu se pot dezvolta nici plantele, nici viețuitoarele. Dacă este sec, este uscata albia cursului de apă, clar ca nu poate fi asigurat un mediu de viață”, afirmă Lăcrămioara Hranici, de la administrația bazinală apă Prut-Bârlad, potrivit stirileprotv.ro.

Probleme serioase în agricultură din cauza secetei, dar şi a incendiilor

Râul Putna are o lungime de peste 140 de kilometri şi avea un debit de aproape 20 de metri cubi, în urmă cu un an. Acum, este complet uscat în multe locuri.

Iar seceta afectează foarte mult şi culturile agricole din zonă, care mor sub ochii fermierilor disperaţi.

„Am ajuns la un deficit de apă pe mp de 550 de litri, atenție 550 de litri are nevoie solul din Vrancea la acest moment, lucru care nu se poate regla decât în câțiva ani, dacă lucrurile vor reveni la normal”, spune prefectul judeţulul Vrancea, Nicușor Halici.

Nu doar râurile dispar, ci şi lacurile. După Lacul Amara din judeţul Buzău, acum a venit heleșteului, rezervaţie naturală, de la Moftinu Mic, Satu Mare.

În urmă cu două săptămâni, pe o întindere de o sută de hectare, apa avea acolo doi metri adâncime. În prezent, totul a secat complet.

Lipsa apei şi vegetaţia uscată duce inevitabil şi la incendii. În ultima zi, au fost peste o sută de focuri care au distrus mai bine de 500 de hectare cultivate cu grâu și rapiță.

Fermierii care sunt precauți au început să se doteze cu cisterne cu care se intervină până ajung pompierii și au oameni instruți să stingă focul.