Dispar sute de mii de locuri de muncă vacante de la 1 iulie 2024

Reforma administrativă este în faza finală, cu termenul limită stabilit pentru 30 iunie 2024. Guvernul României trebuie să elimine, până la finele lunii iunie, un total de 200.000 de posturi vacante, inclusiv funcțiile de șefi de birouri.

În luna iunie, funcția de șef de birou va fi eliminată din sectorul public, ceea ce va duce la o scădere a salariilor cu aproximativ 1.000 lei pentru cei care o dețin acum.

În plus, este necesar ca funcțiile de conducere să fie reduse la doar 8% din totalul personalului. Conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), toate sporurile vor fi limitate la maxim 20%. Această situație complică procesul de adoptare a noii legi a salarizării bugetare, având în vedere că, acum, există sporuri de până la 80%.

După finalizarea acestei reforme a aparatului de stat, vor începe negocierile pentru elaborarea unei noi legi a salarizării bugetare.

Numai cei cu venituri mici vor primi vouchere de vacanță

vouchere de vacanta
SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, 2024 este primul an în care voucherele de vacanță vor fi distribuite exclusiv angajaților cu venituri mici. Guvernul României a decis să majoreze valoarea voucherelor de vacanță la 1.600 lei.

Totuși, ele vor fi impozitate, astfel încât beneficiarii nu vor primi în final mai mult. Ba mai mult, cei cu un salariu net peste 8.000 lei nu vor mai primi vouchere de vacanță.

Deficit de angajaţi în Grecia! Țara europeană propune săptămâna de lucru de șase zile

Peste graniță, însă, de la 1 iulie 2024, Grecia va introduce o săptămână de lucru de șase zile.

Modificarea Codului Muncii din țara respectivă a fost aprobată, anul trecut, de Parlamentul Greciei. Ea permite cetățenilor greci să aleagă să lucreze șase zile pe săptămână în loc de cinci, având în plus un program de lucru flexibil. Aceste schimbări au fost adoptate în ciuda opoziției exprimate de partidele politice și sindicate.

Conform noii legi, angajații cu normă întreagă pot avea un al doilea loc de muncă cu jumătate de normă și pot lucra până la 13 ore pe zi. Această a șasea zi de lucru va fi concentrată în special în companiile din sectorul industrial care operează linii de producție continuă.