Smartphone-urile sortite dispariției? Epoca de aur a smartphone-urilor s-ar putea apropia de sfârșit. Pe o piață saturată, vânzările sunt în scădere, în special din cauza lipsei inovațiilor majore din ultimii 15 ani. În plus, o nouă generație de dispozitive începe să le eclipseze, scrie Le Monde.
Smartphone-urile îți îngreunează buzunarul și te costă din ce în ce mai mult? Momentul în care veți uita de el, adoptând noua generație de însoțitori digitali, este foarte aproape, subliniază publicația franceză.
Mai discrete, mai puțin costisitoare, stimulate de inteligența artificială (AI), acestea pot fi fixate pe rever pentru a asculta e-mailuri sau pentru a efectua apeluri, pot fi purtate la încheietura mâinii pentru a urmări activitățile zilnice, pot fi așezate pe deget, ca un inel inteligent, pentru a gestiona datele de sănătate.
Sau pot fi purtate pe post de cască, cu rol de asistent vocal și muzical.
Bun venit în era post-smartphone!
Mobile World Congress, care a avut loc la Barcelona între 26 și 29 februarie, a dezvăluit dispozitive noi, mai mici, mai ușoare, dar puternice și intuitive.
Pinul AI se poartă fixat pe o haină sau pe reverul cămășii. Rabbit R1 are dimensiunea unei cutii de chibrituri, include un ecran și se strecoară în cel mai mic buzunar.
”Formatul smartphone-ului a evoluat până la punctul în care este dificil să inovezi dincolo de ceea ce este disponibil în prezent. Smartphone-urile au devenit puțin cam plictisitoare.
Așa că am vrut să oferim utilizatorilor noștri un gadget distractiv și intuitiv”, a explicat Jesse Lyu, CEO al Rabbit, o companie pe care a fondat-o în Statele Unite.
A apus vremea tastaturilor și ecranelor
Aceeași abordare au avut-o și co-fondatorii start-up-ului Humane, foști directori Apple: fostul director de design Imran Chaudhry și fostul manager de software Bethany Bongiorno.
Pinul lor AI, care poate fi purtat ca broșă sau pe reverul unei jachete, are ca scop „să elimine smartphone-urile, prin inteligența artificială, la îndemâna degetelor”.
A apus vremea tastaturilor și ecranelor, care pot fi înlocuite cu ceva mai flexibil. De asemenea, PIN-ul lor AI poate proiecta un ecran virtual pe palma mâinii sau pe orice altă suprafață. Cu acest gadget, care va deveni indispensabil, utilizatorul vorbește și primește imediat răspunsul corect.
Este ca și cum IA le-a preluat de pe computerul utilizatorului sau de pe smartphone-ul utilizatorului, dar nu e vizibil, scrie Le Monde.
În acest ritm, tot mai mulți prevăd sfârșitul smartphone-ului.
Într-o intervenție la Forumul Economic Mondial de la Davos, în mai 2022, Pekka Lundmark, CEO al Nokia, fostul producător mondial de telefoane mobile, a declarat: „Până în 2030, cu siguranță smartphone-ul. așa cum îl cunoaștem astăzi, nu va mai fi cea mai comună interfață. Multe dintre aceste lucruri vor fi făcute direct în corpurile noastre”.
În urmă cu zece ani, producătorul finlandez a întors pagina, predând divizia de telefoane mobile către Microsoft.
Smartphone-urile așa cum le cunoaștem azi, vor dispărea
Potrivit lui Olivier Parent, director de cercetare la Comptoir Prospectviste, un institut francez de previziune strategică, „există șanse mari ca smartphone-ul așa cum îl cunoaștem să dispară în viitorul apropiat”.
Potrivit expertului, „nu contează cu ce va fi înlocuit smartphone-ul; ar putea fi prin dispozitive care pot fi fixate, inele, brățări, ochelari, lentile sau chiar implanturi biomecanice.”
El a menționat Neuralink, start-up-ul co-fondat în 2016 de Elon Musk pentru a dezvolta implanturi cerebrale. Primul astfel de implant a fost implantat unui pacient pe 28 ianuarie.
„Aceasta ar putea fi prima cărămidă din drumul care poate duce la adoptarea acestor interfețe om-mașină”, a argumentat Parent.