UE vrea să elimine țigările de pe piață! Veste cruntă pentru fumători. Urmează să propună o măsură la nivelul întregului bloc comunitar
Așadar, autoritățile din UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului. Trebuie menționat că aceasta ar dubla și accizele în statele membre care au taxe scăzute pe țigări, conform unui proiect de document al Comisiei Europene.
Modificările aduse legislației vor crește acciza minimă a UE la țigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, ceea ce ar crește prețurile mai ales în unele țări din estul Europei, unde pachetul de țigări se vinde și cu 3 euro sau mai puțin, scrie ft.com
Trebuie menționat că accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt destul de scăzute în raport cu veniturile, conform sursei menționate.
Ar putea fi generate venituri suplimentare de 9,3 miliarde de euro pentru statele membre ale UE
Sursa menționată scrie că majorarea taxelor aplicate tutunului va genera venituri suplimentare de 9,3 miliarde de euro pentru statele membre ale UE. Măsura are ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040.
Un studiu nepublicat dar vizualizat de Financial Times arată că majorarea accizei minime ar avea „un impact puternic asupra consumatorilor și operatorilor economici” din statele UE în care prețurile țigărilor sunt scăzute, printre care Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria.
Totodată, studiul arată că introducerea accizelor pentru noile produse de tutun „care sunt deosebit de atractive pentru tineri, care riscă să dezvolte dependență” va ajuta UE în politica de reducere a fumatului, iar acciza pentru noile produse din tutun „ ar contribui la eforturile de sănătate publică de reducere a consumului de tutun”.
În schimb, propunerea va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale UE înainte de a fi aplicată. Simultan, companiile din industrie au arătat că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple foarte curând.
„Tutunul cauzează 90% din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse”, a declarat în trecut Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.