România a intrat oficial în programul Visa Waiver
România a intrat oficial în programul american Visa Waiver. Este un moment istoric pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani.
Vineri, 10 ianuarie 2025. la Washington, SUA, secretarul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a desemnat în mod oficial România ca fiind cea de a 43-a țară care accede în programul american Visa Waiver.
Majoritatea românilor care vor să viziteze SUA pentru afaceri sau turism nu vor mai trebui să meargă la Ambasada SUA la București pentru a obține viză. În schimb, vor putea aplica online, iar aprobarea va veni, de obicei, în mai puțin de trei zile. Asta înseamnă economie de timp și bani pentru cei care vor să călătorească în SUA și va face mai ușoară colaborarea între firmele românești și cele americane. Românii vor putea profita mai ușor de oferte last-minute pentru vacanțe, sărbători, concerte sau evenimente sportive.
Programul american va simplifica și participarea la momente importante alături de prieteni sau familie din SUA, cum ar fi nașteri, botezuri, nunți sau absolviri. Totuși, sistemul nu va fi disponibil imediat – autoritățile americane vor anunța în câteva săptămâni când va începe să funcționeze.
„Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțul oficial al includerii țării noastre în programul Visa Waiver. Sunt două evenimente esențiale care confirmă recunoașterea României pe scena internațională și în relația sa cu partenerii strategici.
Dincolo de faptul că românii nu vor mai pierde timp și bani pentru a-și lua vize pentru SUA, decizia de azi are în primul rând o valoare simbolică. Pentru că este un semn clar al încrederii Statelor Unite ale Americii în țara noastră, în instituțiile noastre și în cetățenii noștri. Dar este și o recunoaștere a progresului pe care l-am făcut în ultimii ani, a reformelor pe care le-am implementat și a apropierii noastre de standardele euroatlantice.
Și sper ca alături de Schengen, acesta să fie un punct de cotitură în ceea ce privește modul în care trebuie să acționăm ca să atingem succesul. Mult prea mult timp am stat încremeniți în lamentări.
A da vina mereu pe alții, a vorbi continuu despre nedreptăți și cetățeni de mâna a doua nu produce nimic bun în afară de frustrare. Acesta este un mod de lucru superficial care s-a dovedit de-a lungul timpului falimentar în raport cu atingerea obiectivelor mari de țară. Astăzi demonstrăm fără îndoială că atunci când avem un plan clar, oameni determinați să îl aplice și parteneri de încredere nu avem cum să nu reușim.
Dar, în spatele acestui succes, se află eforturile a milioane de români, atât din țară cât și din diaspora care au demonstrat că demnitatea lor trebuie respectată. Mulțumesc în mod special cetățenilor români care au răspuns apelurilor și și-au reînnoit vizele, contribuind astfel decisiv la diminuarea ratei de refuz.
Îl văd în sală și pe marele nostru Gheorghe Hagi, Ambasadorul României cu mandat câștigat prin propriul talent și ambiție. Îți mulțumesc mult Gică pentru că te-ai alăturat campaniei de reînnoire a vizelor. Cred că Oscar Cordoba încă are coșmaruri cu tine de la golul memorabil din 1994, de la Campionatul Mondial din SUA. Atunci a fost nevoie de viză, acum trebuie doar să ne calificăm ca să putem să îi susținem cu toții pe Ianis și pe ceilalți tricolori la Mondialul de anul viitor.
Nu în ultimul rând, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, doamnă Ambasador Kathleen Kavalec, și prin dumneavoastră, personalului ambasadei pe care o conduceți, pentru sprijinul oferit de-a lungul întregului proces. Acest eveniment reprezintă un punct de plecare, nu de sosire. România are în continuare ambiții mari.
A fost aderarea la Schengen, acum vizele pentru SUA. Urmează aderarea la OCDE. România gândește MARE, iar acesta este un semn de maturitate și seriozitate. Tocmai proiectele mari au fost și sunt cele care solidarizează acest popor. Este drumul de urmat și vom face acest lucru indiferent câte dificultăți vor apărea pe parcurs.
Pentru că, așa cum s-a întâmplat în cazul Visa Waiver, românii înțeleg că nu construim doar pentru noi, ci mai ales pentru viitorul copiilor noștri”, a transmis premierul României, Marcel Ciolacu.
Prima reacție a lui Klaus Iohannis
„Este rezultatul a numeroase eforturi interinstituționale complexe și al unui dialog intens, la nivel politic și tehnic, cu partea americană, de-a lungul anilor. România, ca Partener Strategic al SUA, a parcurs toți pașii necesari și a luat măsurile specifice pentru a îndeplini toate criteriile prevăzute de legislația americană cu privire la admiterea în Programul Visa Waiver. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest moment important în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA!
Această reușită va determina dezvoltarea și mai dinamică a relațiilor noastre bilaterale, pe toate palierele sale, fie că vorbim despre economie, schimburi comerciale, relații de afaceri, despre proiecte comune în domenii precum cercetarea, științele și tehnologia, educația, cultura, dar și în ceea ce privește relațiile interumane și turismul.
Includerea țării noastre în programul de scutire de vize a constituit un obiectiv comun asumat de România și de SUA, în baza relației solide de prietenie pe care o împărtășim. Instituțiile din România vor continua să coopereze îndeaproape cu partea americană pentru îndeplinirea în continuare a cerințelor de reciprocitate și schimburi de informații.
Am deplină încredere că Parteneriatul Strategic cu SUA, care în 2025 marchează 28 de ani de la stabilirea sa, va dobândi noi valențe, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri. România va continua să fie un partener responsabil și de încredere și va acționa alături de SUA, în baza valorilor comune, pentru protejarea cetățenilor noștri și pentru promovarea libertății și a prosperității”, a spus, la rândul său, Klaus Iohannis, președintele țării.
Moment istoric în relația bilaterală SUA-România
„Este un moment istoric pentru relația noastră bilaterală și rezultatul mai multor ani de muncă între cele două guverne. Timp de peste 28 de ani, Statele Unite și România au beneficiat de un parteneriat strategic bazat pe valori democratice comune, legături economice și culturale și cooperare în domeniul securității și apărării, în calitate de aliați și parteneri apropiați al NATO. Acum, odată cu anunțul de astăzi, este clar că relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice.
Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materie de securitate, economia și cultura, precum și legăturile dintre oameni. Mă aștept ca programul să potențeze relația noastră, dând un impuls legăturilor economice în creștere, încurajând mai multe investiții în ambele direcții.
În acest context, este important de menționat, încă o dată, că Statele Unite au urcat, anul trecut, de pe locul 5 pe lista celor mai mari investitori străini în România pe locul al 4-lea. Având în vedere vestea de astăzi, mă aștept să continuam această creștere”, a adăugat ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.