Dispar voucherele de vacanță! Ministrul de Finanţe va reduce drastic salariile şi sporurile plafonate. În plus se ia în considerare retragerea completă a voucherelor de vacanţă. Iată la ce se pot aștepta angajații de la stat!
Dispar voucherele de vacanță! Ministrul de Finanţe anunță economii de până la 2 miliarde de lei
Dispar voucherele de vacanță! Ministrul de Finanţe dorește să facă economii de aproape 2 miliarde de lei anual prin eliminarea voucherelor de vacanță. Măsura va fi valabilă pentru anii 2024 și 2025.
„Să se suspende aplicarea şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi 2025. Încă nu s-a luat o decizie finală”, a declarat Marcel Boloş recent, potrivit Observator News.
Un alt scenariu luat în calcul este acordarea voucherelor de vacanţă doar bugetarilor cu salarii sub 8.000 lei net. Această măsură ar însemna că aproximativ 12% dintre bugetari nu le vor mai primi. Prin această măsură mai echilibrată bugetul ar câștiga peste 220 de milioane de lei.
Bugetarii sunt amenințați și cu plafonarea sporului de 15% din salariul de bază pentru condiţii vătămătoare.
În legătură cu această măsură, ministrul a explicat că în formula actuală, acordarea acestui spor nu este corectă.
„Poate să ajungă de la câteva sute de lei până la 3.000 de lei, ceea ce este nedrept. 1.000 lei brut a rămas în momentul de faţă pentru toţi funcţionarii publici şi e forma firească de a egaliza aceste sporuri”, consideră Marcel Boloş, ministrul de Finanţe.
Salariile conducătorilor din companiile de stat vor fi și ele supuse unui plafon și vor fi acordate în funcție de performanță.
Executivul va păstra plafonarea facturilor la energie şi gaze
În ceea ce privește schema de plafonare a facturilor de energie electrică și gaze naturale, aceasta va fi păstrată.
Ministrul Energiei i-a asigurat pe români că nu este nevoie să își facă griji pe acest plan.
„Românii să se aştepte să nu tremure de frica facturilor şi nici de frig. În iarna aceasta nu se pune problema din perspectiva Ministerului Energiei să modificăm această schemă”, asigură Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
În ceea ce privește mediul privat, Executivul plănuiește să suprataxeze băncile în următorii 3 ani.
În plus față de impozitul pe profit de 16%, instituțiile bancare ar urma să achite și o taxă suplimentară de 1% din cifra de afaceri. Această măsură ar putea duce la o contribuție totală semnificativă către stat, de aproximativ 32%, ținând cont de veniturile acestor bănci.
Ministrul de Finanțe vorbește despre o taxă de solidaritate: „Dacă este adăugat ca taxă de solidaritate, atunci practic am reuşi să evităm dubla impunere”, spune Marcel Boloş.
Reacții la măsurile anunțate
Bogdan Glăvan, profesor de economie, susține că Guvernul își penalizează fix sursa profitului.
„Pe cine penalizezi când instaurezi o impozitare suplimentară a profitului? Exact sursa acestui profit, banii deponenţilor. Vom vedea acest lucru prin scăderea dobânzilor la depozite şi prin prevenirea încetinirii inflaţiei”, spune Bogdan Glăvan.
Se propune ca multinaționalele cu o rată de profitabilitate de peste 3% să fie supuse unei taxe de 1% din cifra de afaceri. Cele cu un profit sub 3% ar urma să fie impozitate cu 0,5% din cifra de afaceri. De asemenea, Coaliția a decis să mărească plafonul contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru activitățile independente, trecând de la 24 de salarii minime la 60 de salarii minime.
Când ne putem aștepta la aceste schimbări? Reformele fiscale propuse urmează să fie adoptate la mijlocul lunii curente fără nicio dezbatere sau modificare față de forma propusă de Guvern. De la data de 1 octombrie, salariul minim va înregistra o creștere de aproape 100 de lei net. Celelalte măsuri, cu excepția acesteia, vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.