Din acest an, fermierii care vor să acceseze fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pot depune proiectele online. Facilitate care a dat roade încă din prima săptămână după lansarea primei sesiuni de cereri pentru finanţarea investiţiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121. „Într-o săptămână s-au creat circa 491 de conturi noi pe platforma online pusă la dispoziţie pentru cei ce vor să depună proiecte. Aşadar, dacă am face un calcul cu o sumă de 600.000 de euro per proiect ar însemna circa 300 de milioane de euro, iar pentru această măsura sunt disponibile fonduri în valoare de 150 de milioane de euro“, a declarat pentru Capital, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Potrivit ministrului, depunerea proiectului online are menirea de a simplifica birocraţia. Astfel, un fermier trebuie doar să descarce proiectul, să-l completeze și apoi să îl depună, și de aici de birocrație se va ocupa Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), care va avea grijă de toate procedurile ce vor avea loc până la momentul aprobării.

Noul program aduce o serie de modificări față de cel anterior, care vizează în principal simplificarea și concentrarea fondurilor pe anumite sectoare prioritare.

„PNDR 2014-2020, deşi a fost transmis la Bruxelles, nu este încă aprobat din lipsa acelor regulamente și de aceea încă nu am putut implementa toate procedurile pe care ni le-am fi dorit. Programul are mai puține măsuri decât cel anterior, în loc de 24 avem 14, și ne aduce aproape 10 miliarde de euro în următorii șapte ani“, a spus Constantin.

Finanţarea rămâne o problemă

În condiţiile în care reprezentanţii instituţiilor publice care gestionează Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sunt optimişti, aplicanţii nu au acelaşi entuaziasm când vine vorba de birocraţie şi nici în ceea ce priveşte finanţarea din partea băncilor.

Cea mai mare problemă din perspectiva lui Laurenţiu Baciu, preşedintelele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România rămâne birocraţia. „Dacă au existat situaţii în care băncile au fost deschise şi au fost de acord cu finanţarea, APDRP a schimbat regulile în timpul jocului, iar astfel a picat proiectul. Pe viitor ar trebui să mai îndulcească birocraţia şi să dea banii în mod corect şi cui merită“, a subliniat Baciu.

În opinia preşedintelui Asociaţei Producătorilor Agricoli Mehedinţi (APA), Cornel Stroescu, când vine vorba de cofinanţare, fermierii şi băncile nu ajung la un punct comun. „Ne sună băncile toată ziua, poate pentru a-şi îndeplini norma pe zi. Şi ne spun că au analizat dosarele, dar nu corespund. După ce că primesc un avans de 50%, băncile mai vor şi garanţie imobiliară. Imobiliarele nu produc, utilajele produc. Banca vrea să rămână cu 50% avans, cu utilajul şi cu garanţia imobiliară. Băncile nu finanţează pentru că fermierii nu corespund cerinţelor“, a explicat Stroescu. Preşedintele Asociaţiei are în desfăşurare mai multe proiecte derulate cu ajutorul fondurilor europene şi a explicat cât de dificil este să obţi finanţare din partea băncilor pentru acest tip de proiecte. El a ajuns chiar să apeleze la servicile unei instituţii financiare din Germania. „Am obţinut finanţare din afară, dar cu ajutorul celor care mi-au vândut silozul. Ei au garantat pentru mine. Procedura a fost foarte simplă. Am fost în Germania pentru o discuţie, şi după o săptămână m-au sunat să semnăm actele pentru împrumutul de 1,2 milioane de euro“, a afirmat Stroescu. În prezent, preşedintele APA trebuie să obţină finanţare din partea unei bănci pentru un alt proiect, însă nici banca cu care el colaborează nu îi acordă 40% din 550.000 de euro.

În ceea ce priveşte achiziţiile de utilaje agricole, Mihai Ivaşcu, director marketing Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR) a declarat, pentru Capital, că dacă în 2008 circa 40% din vânzări erau realizate de către cei care accesau fonduri europene, acum acest procent s-a diminuat la 15%-20%, din cauza birocraţiei. „Acum aproape 80% din vânzări vin din partea celor care accesează credit sau leasing. Oamenii preferă să cumpere utilaje pe cont propriu, fără sprijinul UE, deoarece durează chiar doi ani până intră în posesia banilor pentru achiziţii“, a explicat Ivaşcu.

9,32 miliarde de euro – suma alocată României pentru perioada 2007-2013 prin PNDR

8,01 miliarde de euro – suma estimată  a fi alocată României pentru perioada 2014-2020 prin PNDR