România ar putea rămâne fără carne de pui! Producătorii vin cu un avertisment dur
Pe acest fond, producătorii de carne de pasăre și de porc se văd nevoiți să ăși reducă activitatea. Unii dintre producători sunt și mai pesimiști și spun că în aproximativ jumătate de an, toată carnea de porc și de pasăre din România va proveni în totalitate din import.
Amintim că în prezent, producția de carne de porc și de pasăre din România reprezintă 25% din piață.
Un reprezentant al asociației producătorilor spune că producătorii de carne de porc deja se chinuiau din cauza pestei porcine africane care afectează domeniul de patru ani și jumătate. El mai spune că principala cauză a reducerii producției autohtone este, de fapt, pesta porcină, nu creșterea de prețuri din ultima perioadă.
”În afară de faptul că facem toți greu la aceste scumpiri ale utilităților, noi, producătorii de carne de porc din România eram oricum loviți de cei patru ani și jumătate de pesta procina africană. De fapt, principala cauză a reducerii producției autohtone de carne de porc este pesta porcină africană, nu doar aceste creșteri de costuri”, spune acesta pentru Digi24.
O parte din producătorii de carne vor intra în faliment
Reprezentantul spune că factorii de creștere a prețurilor la care se adaugă și pesta porcină africană vor determina mai mulți producători să intre în faliment.
”Cred că nu utilitățile vor duce către stoparea producției de carne de porc din România, ci mai degrabă acești factori de creștere a prețurilor la care se adaugă pesta porcină africană. Ne gândim serios că o parte dintre colegi vor intră în faliment în lunile următoare”, a mai declarat acesta.
ANSVSA: Vom rămâne fără ferme în România şi fără porc în bătătură
Vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, a explicat că este vorba despre pesta porcină africană. Astfel, acesta a vorbit despre răspândirea focarelor în România și problemele cu care se confruntă autoritățile.
„Prin măsurile impuse de ANSVSA au scăzut focarele de pestă la câteva zeci(…). Pesta porcină africană, în comparaţie cu COVID, nu are vaccin. Nu există în lume vaccin pentru pesta porcină africană, doar prin măsuri de limitare a mişcării necontrolate putem face acest lucru”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA la Antena 3.
În acest context, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) depune eforturi substanțiale pentru a combate virusul pestei porcine africane (PPA).
„Vom rămâne fără ferme în România şi fără porc în bătătură dacă nu conştientizăm că trebuie să controlăm mişcarea animalelor”, a completat Mihai Ponea.
De asemenea, anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt:
- intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
- scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
- sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.