România este încă o țară dominată de plăți cash

Deși România este încă o țară dominată de plăți cash, comparativ cu alte state dezvoltate, frauda este gestionată la un nivel relativ confortabil, spune Claudiu Negrea. Cu toate acestea, evoluțiile din tehnologie și comportamentul financiar al populației ridică provocări în ceea ce privește gestionarea riscurilor.

Negrea a menționat că unii români încă prezintă un apetit ridicat pentru îmbogățirea rapidă, cu așteptări nerealiste de profituri uriașe din investiții mici.

„În România, deocamdată, partea de fraudă este una gestionabilă la un nivel relativ confortabil, comparativ cu alte state mult mai dezvoltate din perspectivă financiară decât România. România încă este o ţară a cash-ului. În România încă există apetitul acesta de a ne îmbogăţi peste noapte.

Credem că o investiţie de 500-1.200 lei poate să fie valorificată peste noapte în 5.000-10.000 lei. Este destul de dificil să gestionezi acest lucru şi este destul de dificil să-l faci pe om să înţeleagă că nu este uşor să-ţi investeşti banii – şi că orice investiţie are şi un risc.

De aceea, noi trebuie în permanenţă să fim educaţi. Acum 30 de ani umblam cu saci de bani aici, în clădirea alăturată a băncii centrale, pentru a face decontarea – şi am ajuns la decontarea fondurilor de mică valoare în 10 secunde, ceea ce cumva, poate este de multe ori mult mai rapid decât dacă am face schimb de cash între noi, pentru că mai aşteptăm şi restul, mai numărăm şi banii. Este o evoluţie majoră”, a explicat oficialul BNR, subliniind că este nevoie de educație financiară pentru ca oamenii să înțeleagă că investițiile vin întotdeauna cu un risc.

BNR nu va renunța la serviciul de numerar

În comparație cu situația de acum 30 de ani, când tranzacțiile se făceau prin intermediul sacilor de bani, Claudiu Negrea a punctat faptul că astăzi plățile de mică valoare pot fi procesate în doar 10 secunde. Acest progres tehnologic nu doar că oferă un confort sporit utilizatorilor, dar și permite o verificare mai eficientă a lichidității.

Chiar dacă digitalizarea este puternic încurajată, Negrea a menționat că BNR nu va renunța la numerar, având în vedere importanța acestuia în situații de criză. Ultimele crize, cum ar fi războiul la granițele României, au demonstrat că numerarul rămâne vital pentru stabilitatea economică.

„Banca centrală, niciodată nu va renunța la serviciul de numerar, pentru că serviciul de numerar este foarte important să existe, în special în perioade de crize. Din păcate, ultima perioadă de criză a fost chiar la granițele noastre și ne-a arătat ce valoare are, de fapt, cash-ul”, a adăugat reprezentantul BNR.

cash
SURSA FOTO: Dreamstime

Directiva PSD2 și securitatea plăților

Un alt aspect important abordat în conferință a fost legat de reglementările europene privind plățile, cum ar fi PSD2 și viitoarea PSD3, care aduc schimbări în ceea ce privește securitatea și responsabilitatea în cazul fraudelor.

O schimbare majoră pe care PSD3 o va introduce este transferul responsabilității pentru fraude de la utilizatori către furnizorii de servicii de plată. Claudiu Negrea a subliniat că, în multe cazuri de fraudă, instituțiile financiare nu au implementat suficiente măsuri de securitate și monitorizare a tranzacțiilor, ceea ce ar fi putut preveni anumite incidente.

El a dat exemplul unui cont spart la miezul nopții al unei persoane în vârstă care nu utilizase niciodată mobile banking. Aceste cazuri ar putea fi prevenite prin aplicarea unor măsuri de bază, precum limitarea plăților la ore atipice sau implementarea unor instrumente de monitorizare a comportamentului tranzacțiilor.

„Sunt prea puţine cazurile în care tu ai nevoie de credit la 0:00, să fim realişti. Şi atunci legiuitorul european încearcă prin această nouă directivă să facă comunitatea financiară mai responsabilă. Din păcate, lumea este într-o continuă schimbare. Noi, ca autoritate de supraveghere, nu avem suficientă viteză ca să ţinem pasul cu tehnologia, dar încercăm să ne adaptăm. Vom încuraja întotdeauna partea aceasta de tehnologie, inovare, creştere a incluziunii financiare, dar vom opri de fiecare dată acest proces dacă vedem că riscurile nu pot fi gestionate eficient”, a adăugat Claudiu Negrea.

Inovațiile fintech și responsabilitatea industriei

Claudiu Negrea a recunoscut că PSD2 a creat noi oportunități pentru inovații în sectorul financiar, deschizând calea pentru dezvoltarea companiilor fintech, care accelerează digitalizarea în domeniul bancar.

Cu toate acestea, a subliniat că este necesară o atenție sporită în implementarea tehnologiei, pentru a proteja utilizatorii de riscurile asociate cu plățile online și fraudele.

În contextul digitalizării și al provocărilor legate de securitatea cibernetică, Negrea a avertizat asupra pericolului site-urilor clonate care imită aproape perfect site-uri legitime.

„Nu putem să facem banking şi să facem orice altceva în acelaşi timp. Trebuie să fim foarte atenţi în orice acţiune a noastră şi, când facem o cumpărătură online, chiar dacă ni se pare că este atât de uşor de făcut. Gândiţi-vă că sunt foarte multe site-uri clonate care imită aproape 100% site-ul de bază şi putem să ne pierdem banii printr-o simplă neglijenţă a noastră, că nu suntem atenţi. (…) Am ajuns acum ca banii să fie transmişi în 10 secunde de la un cont la altul. Avem şi reglementări europene care vor forţa toţi jucătorii din piaţa din Europa să facă plăţi instant în 10 secunde. Vom avea confortul să transmitem bani în Spania, în Italia şi să ajungă în 10 secunde şi la nişte costuri total gestionabile, ceea ce este o bucurie pentru toţi – şi pentru noi, ca autorităţi, pentru că vom face o mai bună verificare a lichidităţii care pleacă sau care intră în ţară”, a mai spus reprezentantul BNR.

Claudiu Negrea a discutat și despre viitorul plăților instant în Europa, menționând că toate băncile din UE vor fi forțate să implementeze plăți în 10 secunde, indiferent de locația expeditorului și a destinatarului. Aceasta va aduce un confort sporit utilizatorilor și va îmbunătăți fluxurile financiare transfrontaliere, la costuri gestionabile.