Guvernul va elimina obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, acolo unde nu se află mai mult de cinci lucrători, pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid, a anunțat premierul Florin Cîțu, joi, la Palatul Victoria.
Măsura va intra în vigoare începând cu 1 iunie
Guvernul s-a reunit în ședință, de la 17.00, pentru a aproba hotărârea de guvern care va stabili noile măsuri de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie.
Românii care s-au vaccinat au motive de bucurie. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie pentru persoanele vaccinate la muncă, în birourile în care sunt cel mult 5 persoane vaccinate. În această după amiază are loc ședința CNSU, urmată de o şedinţă de guvern, în care ar urma să fie luată această decizie.
Chiar în acest moment urmează să se ia o decizie prin care să se stabilească dacă masca rămâne în continuare obligatorie. Excepție ar face locul de muncă, dacă în birou sunt cel mult 5 persoane, toate vaccinate.
Măsura se discută la ședința CNSU, care este în desfășurare la această oră.
În ce condiții nu mai purtăm masca de protecție
Masca poate fi dată jos doar dacă persoanele sunt complet vaccinate și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Măsura este valabilă doar în birourile unde nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători. La ședința CNSU urmează să fie stabilite detalii despre ce se întâmplă dacă într-un spațiu închis sunt atât persoane vaccinate, cât și persoane nevaccinate, potrivit informațiilor Digi24.
În prezent, masca de protecție nu mai este obligatorie doar în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate.
Potrivit hotărârii de guvern aflate în vigoare, următoarea erapă de relaxare a măsurilor anti-COVID ar urma să aibă loc la 1 iunie.
Adrian Streinu-Cercel a susținut, în urmă cu câteva zile, că masca devine în continuare o necesitate și nu trebuie să uităm că ne-a fost de mare ajutor în fața virusului.„Majoritatea acestor forme mutate nu sunt periculoase. (…) Vorbim de mutații care sunt în investigație și urmează să fie definite dacă au vreun rol major în epidemiologia acestei pandemii sau nu. În momentul de față știm că avem 4 variante în circulație care și-au demonstrat transmiterea acută: varianta clasică, varianta din Marea Britanie, varianta din Brazilia, varianta din Africa de Sud și, recent, s-a asociat și cea din India. Toată lumea este cu arma la picior și urmărește cu mare atenție în ce măsură varianta din India va încerca să reia supremația în această pandemie”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.
Sursa foto: Pexels.com