Dispar banii cash? Ce se va întâmpla cu numerarul

Dispar banii cash? Fostul consilier al Rezervei Federale din Boston, Jay Zagorsky, spune că banii fizici sunt mai buni pentru societate, economii și securitate.

Deși consumatorii au mai multe opțiuni de plată digitală decât oricând, iar plățile în numerar sunt în scădere în multe părți ale lumii, există unii, precum Jay Zagorsky, care consideră că banii cash trebuie să facă parte din viitor. Ba chiar că, în anumite cazuri, securitatea depinde de asta.

„Într-o societate fără numerar, ești mai puțin păzit în fața inamicilor, deoarece, dacă totul se face fără numerar, iar dacă inamicii intră în sistemul bancar sau în sistemul de transfer bancar, pot doborî economia fără să tragă niciun foc de armă”, susține Jay Zagorsky, profesor de piețe, politici publice și drept la Questrom School of Business de la Universitatea din Boston, citat de Thenationalnews.

Jay Zagorsky
Jay Zagorsky (SURSA FOTO: Boston University)

„Sistemul de carduri de credit acționează ca un Robin Hood invers”

„Dacă nimeni nu poate cheltui bani pentru că sistemele cardurilor de credit sau debit nu funcționează, cum vor cumpăra lucruri? Și cum ar trebui să trăim?”, se întreabă profesorul Zagorsky, care a fost consilier al Rezervei Federale din Boston.

Până nu demult a fost un susținător ferm al folosirii cardurilor de credit și al serviciilor bancare digitale, dar s-a răzgândit după ce a studiat modul în care funcționează sistemele de plată.

„Mi-am dat seama că sistemul de carduri de credit acționează ca un Robin Hood invers”, a spus el, explicând că mulți dintre cei care primesc beneficii cu cardul de credit nu se întreabă adesea unde provin.

„Acele beneficii și puncte acordate vin în primul rând de la cei săraci și de la cei nu foarte potenți din punct de vedere financiar”, a spus el.

El a explicat că, odată cu dispariția opțiunilor de plată în numerar, mai ales în ultimii ani, a decis să scrie o carte despre studiile sale asupra monedei fizice. „Puterea numerarului” prezintă motivele pentru care Zagorsky pledează în favoarea continuării plăților în numerar pe mai multe niveluri.

El spune că numerarul poate reda consumatorilor puterea deținerii controlului asupra unor taxe ascunse, din ce în ce mai împovărătoare. De asemenea, poate ajuta la asigurarea securității în fața infractorilor care încearcă să sustragă datele cărților de credit. Companiile de carduri de credit, afirmă el, în special cu configurații din ce în ce mai răspândite, de genul ”cumpără acum și plătește mai târziu”, iau adesea procente din comisioanele comercianților.

Argumente forte în favoarea păstrării numerarului

Folosind numerar, explică profesorul Zagorsky, aceste tipuri de costuri ascunse nu există în majoritatea cazurilor. În cartea sa, care urmează să fie lansată în aprilie, Jay Zagorsky susține că există un argument forte pentru continuarea folosirii numerarului și respingerea ideii unei societăți fără numerar.

„Un număr mare de studii a sugerat că, dintre toate metodele de plată, numerarul tinde să fie cel mai puțin costisitor”, a spus el, remarcând și aspectul psihologic, care poate face ca numerarul să fie mai bun pentru cei care vor să rămână disciplinați cu cheltuielile.

„Când ai rămas fără bani de hârtie în portofel, nu mai poți cheltui”, a spus el.

„Dacă utilizați un card de debit sau credit, puteți crește limita și puteți cere mai mult și mai mult”, adaugă el.

Profesorul Zagorsky nu este singurul care pledează în favoarea menținerii banilor fizici în rotația plăților.

Bancnotele și monedele reflectă identitatea unei națiuni

Cash Matters, o organizație care se descrie drept o mișcare de susținere a existenței și relevanței numerarului, oferă constant informații pentru cei care nu sunt de acord cu ideea de cashless.

„De când ne-am lansat, în 2017, susținem în mod activ și cu succes ideea de numerar, cu toate părțile interesate, industrie, politici, bănci centrale, ONG-uri, societate în general”, se arată într-o declarație pe site-ul organizației.

CM spune că numerarul fizic poate proteja independența personală, poate asigura stabilitatea monedei și poate asigura securitatea plăților pentru consumatori.

„Bancnotele și monedele reflectă identitatea unei națiuni și momentele sale importante, prezentând figuri ale unor oameni de stat care au făcut ceva pentru o națiune, precum și unele repere și valori”, se arată pe site-ul web Cash Matters.

„Cine este șeful statului? Cine sunt oamenii importanți ai unei societăți care apar pe acele bancnote? Aceste lucruri ajută cu siguranță o societate să-și formeze o identitate națională”, a explicat el.

În ciuda opțiunilor digitale care iau cu asalt lumea, cele mai recente date indică faptul că există un sprijin larg pentru menținerea în viață a opțiunii plăților în numerar.

Sprijin larg pentru menținerea banilor cash

Potrivit unui raport, 2024 Future of Cash Survey, realizat de o agenție de publicitate cu sediul în Philadelphia, păstrarea numerarului și a monedei, ca metodă de plată unește diviziunile generaționale tradiționale dintre Baby Boomers și Generația Z. 70% dintre cei din generația Z au spus că nu sunt de acord cu ideea unei societăți fără numerar, iar 79% dintre baby boomers au declarat același lucru.

„Când au fost întrebați cum se simt cu privire la potențialul unei societăți fără numerar, preocupările cele mai citate pentru toate grupele de vârstă au fost confidențialitatea, securitatea și anxietatea cu privire la accesibilitate și incluziune”, se arată într-un punct important din raport.

Cu toate acestea, plățile fără numerar sunt pe val. În octombrie, oficialii din Dubai au dezvăluit o strategie prin care speră să facă 90% din toate tranzacțiile fără numerar, până în 2026.